A fekete ribizli, vagy más néven fekete ribiszke a ribiszkefélék családjába tartozik. Gyógyhatását már a középkori európai szerzetesek is feljegyezték.?
Köszvénybogyó volt a neve. Az érett bogyók dúskálnak az antioxidánsokban, különösen sok antocián, flavonoid és polifenol van bennük.
Sok benne a karotin, a B1-, B2- és E-vitami valamint a C-vitamin (100 g gyümölcsben 130-170 mg C-vitamin van. Ennél több C-vitamin csak a csipkebogyóban található). Különlegessége, hogy főzés közben sem megy ki belőle a C-vitamin. Ez annak köszönhető, hogy van benne egy úgynevezett PP-vitamin (nikotinsavamid), ami megvédi a C-vitamint az elbomlástól. A fagyasztás sem károsítja. Jelentős a kobalt, rubidium, szelén, mangán, bróm, réz, cink, kálium, magnézium, foszfor, vas, nikkel, kalcium és kén tartalma is. Ezek az elemek mind szerves anyagként, azaz a szervezet által jól feldolgozható vegyületekként vannak jelen benne. Jelentős a kalcium- és vastartalma.
Kiszerelés: 200g