Hozzáadott cukrot nem tartalmaz
Lekvárunk édesítésére szőlőmustot használunk, így kizárólag természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz..
Többi lekvárunkhoz hasonlóan, a bodzás eperlekvár berkenyével is hozzáadott tartósítószerek, állományjavítók és aromák felhasználása nélkül készült.
A zamatos gyümölcsről
A szezonális gyümölcsök sorában az eper az első. Ő az egyik legízletesebb bogyósunk. Az eper vagy szamóca a rózsafélék családjába tartozó növény, amely Magyarországon is őshonos. Igen értékes gyümölcsként tartjuk számon, mivel tavasszal rövid ideig érik, betakarítása kézzel történik, maga a gyümölcs leszedés után pedig hamar romlik. Éppen ezért különös gonddal kell eljárni a betakarítása során. Az eper szüretelése könnyen fölismerhető, mélyen lehajolva, guggolva, vagy térden állva-mászva történik. A sérült, beteg szemeket már a betakarítás közben különválogatják, a leszedett epret rövid ideig tartó óvatos öblítéssel tisztítják és a lehető legrövidebb időn belül fagyasztják, hogy értékes aromáját ne veszítse el. A legnagyobb szemek szemet gyönyörködtetőek, de mégsem ezek a legízletesebbek, hanem a közepes és apró társaik.
Tekintettel a hazai korlátozott epertermesztésre, a hűtőházakból vásárolt eper – a kedvező éghajlatnak köszönhetően – többnyire Egyiptomból származik. Egyiptomot – fagyasztott eper kereskedelem tekintetében – a világ top 3 országa között tartják nyilván, a teljes fagyasztott eper kereskedelem 11%-át adta 2018-ban.
A mézédes, zamatos epret kiegészítettük egy másik, rendkívül izgalmas, önmagában igen fanyar gyümölccsel, a fekete törpeberkenyével. A kékes-fekete bogyós gyümölcs édesanyám „szíve-csücske” Felhasználása előtt a berkenyét kissé aprítjuk, hogy a színe és az íze jobban érvényesüljön. Mindezt azzal próbáltuk meg fokozni, hogy a főzés végén a lekvárunkba morzsoltunk 1-2 csipet szárított bodzavirágot. A lekvárba a bodzát a legutolsó felforrásnál tesszük bele, hogy aromája el ne illanjon. A bodza illata belengi, és még élénkebbé teszi a lekvár ízét. Ezt a különleges lekvárt végül kíméletesen főzzük össze, hogy az eperdarabok ne főjenek szét, ezzel is hozzájárulva a termék fogyasztásának élményéhez.
Hogyan fogyaszd?
Izgalmas, enyhén fanyar ízvilága mentén kiváló választás édesebb fogások, például madártej, vaníliapuding, krémes sütemények kiegészítéseként, egy kis plusz ízélményt csempészve a desszertünkbe.
Dietetikusunk tanácsa: mit kell tudni a berkenyéről?
Az édes, savas, fanyar bogyók héja nagy mennyiségben tartalmaz sötét festékanyagot, ebből kifolyólag a berkenye az eper sötétvörös színét rubint árnyalatúra festi, savasságával pedig még inkább kiemeli az eper üde zamatát.
Átlagos tápértékadatok 100g termékben |
100g termék RI* %-ban |
Energia |
462 kJ / 109 kcal |
5% |
Zsír |
<0,5g |
0% |
amelyből telített zsírsavak |
<0,1g |
0% |
Szénhidrát |
26g |
10% |
amelyből cukrok |
22,8g |
25% |
Rost |
1,7g |
– |
Fehérje |
0,4g |
1% |
Só |
0,02g |
0% |
|
|
|
*RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400kJ/2000kcal).