Dana Carpender saját bevallása szerint a szénhidrátszegény életmódtól jutott el a paleoig, s látta be, hogy a két diéta rengeteg elvében hasonlít egymásra. Hosszasan tanulmányozta a paleo szakirodalmat, hogy olvasóinak egy tudományosan megalapozott, megbízható szakácskönyvet adjon a kezébe. A legegyszerűbb fűszer és hozzávalók elkészítésétől kezdve vezet végig bennünket a paleo étrenden, bemutatva, hogy mennyi változatos és finom ételt készíthetünk el ily módon egy kis odafigyeléssel.
Dana Carpender szakácskönyvéből megtudjuk, miért fontos, hogy étrendünkben „jó zsírok” szerepeljenek, milyen hozzávalók használatával tudjuk kiváltani a „tiltott” alapanyagokat (pl. tejtermékeket, cukrokat). Számtalan hasznos alapreceptet tanulhatunk meg, hogy mindig legyen otthon igazi, jó minőségű, paleo majonézünk, pizzaszószunk, kókusztejünk. De rengeteg receptet olvashatunk az egyszerű nassolnivalóktól, reggeliktől kezdve a leveseken, salátákon, köreteken át a bonyolultabb hús- és halételekig, és természetesen az olyan klasszikus desszertek sem maradhatnak el, mint a brownie paleo változatban vagy a különböző gyümölcsös pohárkrémek.