Az eritrit vagy eritritol egy természetben is előforduló cukoralkohol. Édesítőereje 60-70%-a a nádcukorénak, külalakja hasonló, de nem karamellizálható. A vékonybélben kb. 90%-a felszívódik, de nem szolgáltat energiát, nem hasznosul a szervezetben, hanem a vesén keresztül ürül. Egészséges bélrendszer esetén nem okoz puffadást.
Nincs mellékíze.
Előnyei:
Elhanyagolható mennyiségű kalóriát tartalmaz, nem emeli meg a vércukorszintet, nem hat az inzulintermelésre, ezért cukorbetegek, inzulirezisztensek és fogyni vágyók is fogyaszthatják. Nem okoz fogszuvasodást.
További előnye, hogy olyan ételek esetében, ahol a cukor volumene is számít, nem csak az édessége (pl. piskóták), kiválóan alkalmazható.
Hátrányai:
Ritkán, de előfordulhatnak kellemetlen hasi panaszok, mint a puffadás és túlzott gázképződés. Ha folyadékokat édesítünk vele vagy túl nagy mennyiséget használunk, ez a hatás fokozódhat.
160OC felett elveszíti az édes ízét.
Felhasználás:
Sütéshez nem a legjobb választás, mivel 160 fokon lebomlik és elveszíti az édes ízét. Folyadékokat óvatosan édesítsünk vele.
Nagyobb mennyiségben van rá szükség a kívánt édesség eléréséhez (kb. másfélszeres mennyiségre).
Összetevők: eritritol
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: |
0 kJ / 0 kcal |
Zsír: |
0 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0 g |
Szénhidrát: |
99,8 g |
- amelyből cukor: |
0 g |
- amelyből poliol: |
99,8 g |
Rost: |
0 g |
Fehérje: |
0 g |
Só: |
0 g |
Száraz, hűvös helyen tartandó
Származási ország: Kína.