A kandírozással szemben az aszalt gyümölcsöket nem áztatják az aszalás előtt cukorszirupba, csak hagyják megszáradni, így a természetes cukortartalma marad benne a gyümölcsben.
Az ananász igen értékes anyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is. A papaja nevű enzim elősegíti a fehérje emésztését a belekben, ezáltal hozzásegíti szervezetünket az öntisztító regenerálódáshoz. Süteményekbe kiváló!
Egészségtani jelentősége:
Az ananász magasabb cukortartalma gyors energialöketet ad a szervezetnek, aminek ugyanakkor a gyümölcs igen magas ballasztanyag tartalma miatt, a vércukorszintre mégsincs kedvezőtlen hatása. Az ananászban lévő C-vitamin és cink együttműködve erősítik az immunrendszert, nem adva esélyt a baktériumoknak és vírusoknak. A C-vitamin antioxidáns hatása különösképpen hatásos a rákkal szemben. Az emésztés számára az ananásznak több kiváló hatása is ismert, így a magas savtartalma az emésztőnedvek képződését segíti elő, továbbá a fehérjéket lebontó bromelin enzim pótolhatja a gyomorsav hiányát, így a táplálékban található fehérjéket segíti lebontani. Az ananász gazdag káliumtartalma a vesét aktivizálja, ezzel elősegíti a felesleges víz kiválasztását, ami viszont a vérnyomás számára előnyös. Végezetül az ananász nagy mennyiségű ballasztanyaga serkenti a bélműködést, ezzel így megakadályozza a székrekedés Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek, ugyanis az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja. A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.
Kiszerelés: 100g