Hozzávalók:
• 1 kg kicsit húsos kacsaháj megmosva, lecsepegtetve
• 20 dkg pecsenyekacsamáj alaposan megmosva, lecsepegtetve
• 4 tojás
• 4-4 ek. szezámmag-, tökmag- és gesztenyeliszt
• 1 csomag sütőpor
• só ízlés szerint
• kevés szezámmag a zsemle tetejére
• lila-, vörös- és fokhagyma vegyesen
• sótartó himalája sóval töltve
• 2 befőttesüveg (0,7 literes)
• 1 kockás konyharuha
Elkészítési idő: 80 perc
Elkészítés:
A kacsahájat szeleteljük fel kb. 4x4 centis darabokra, és felforrósított, magas és vastag falú sütőedényben nagyon lassú tűzön olvasszuk ki belőle a zsírt. Ez kb. 1 órát vesz igénybe. Ezután szűrőkanállal szedjük ki a tepertődarabokat egy tiszta befőttesüvegbe, hagyjuk őket kihűlni, majd tekerjük rájuk a fedelet.
Az edényben lévő friss kacsazsírban mérsékelt lángon süssük kb. 3 percig a lebenyeknél félbevágott májdarabkákat.
A zsiradékot a sült májjal együtt töltsük egy tiszta, száraz és jól záródó tárolóüvegbe, és kihülés után zárjuk le.
Készítsük el a zsemléket: keverjük öszsze a felvert tojást, a magliszteket és a sütőport ízlés szerint sóval, töltsük a masszát kerek (például szilikonos) sütőformákba, ügyelve arra is, hogy a zsemlék meg fognak nőni, és 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük őket. Sütés közben, kb. 5 perc elteltével szórjuk meg a tetejüket kevés szezámmaggal. 4 nagy zsemle készíthető ebből a mennyiségből.
Állítsuk össze ajándékunkat – stílusosan – egy kockás konyharuhába csomagolva.
Ezt az ajándékcsomagot a nem paleósok is örömmel fogadják, lepjük meg vele őket is bátran!
Posta Renáta receptje