Hozzávalók 6 nagy vagy 12 kisebb muffinformához:
Tészta:
• 6 M-es tojás
• 4-5 ek. eritrit
• 1 kk. citromlé vagy csipetnyi só a habhoz
• 6 ek. mandula-, makadámdió- vagy gesztenyeliszt (ezek nem olcsó lisztek, de esetleg pótolhatóak finomra őrölt kókuszreszelékkel is)
• 1 késhegynyi szódabikarbóna
• 1 ek. citromlé vagy 1 késhegynyi aszkorbinsav
• zsír és 1 ek. kókuszliszt a sütőformához
Körtevelő és dió:
• 25 dkg mélyhűtött vagy friss körte felkockázva (tisztított súly)
• ½ tk. mézeskalács-fűszerkeverék; opcionálisan további édesítés eritrittel
• 1 kisebb citrom leve
• 2 maroknyi darált dió
Máz:
• 10 dkg magas kakaótartalmú, cukormentes étcsokoládé
• 2 ek. eritrit
• 1 dl víz
• 1 ek. hidegen sajtolt, fehér, szagtalan sertészsír (nyugodtan lehet sütemények sütéséhez használni!) vagy 1 ek.
tisztított vaj
Elkészítési idő: 40 perc
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojások fehérjét kávéskanálnyi citromlé vagy csipetnyi só hozzáadásával kemény habbá verjük; a felverés második felében, amikor már kezd keményedni, hozzáadjuk a habhoz az eritritet, és keményedésig verjük.
A habhoz hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a lisztet fokozatosan adagolva elegyítjük össze a habbal.
Végül a szódabikarbónát és a citromlevet is elkeverjük a tésztával, amit a muffinformákba töltünk, majd az előmelegített sütőbe tesszük őket.
A kisebb muffin kb. 20 perc alatt, a nagyobb méretűek kb. 30 perc alatt fognak átsülni. Végezzünk tűpróbát.
Késsel rásegítve óvatosan vegyük ki a formákból az átsült muffinokat.
Körtevelővel:
A körtét turmixoljuk össze a citromlével és a mézeskalács-fűszerkeverékkel. Egyéni ízlés szerint tovább édesíthetjük, például eritrittel.
Szórjuk meg a körtetölteléket darált dióval.
Vágjuk ketté a tésztát, és amikor már kihűlt, kenjük meg a körtevelővel.
1 dl vízben – állandó keverés mellett – oldjuk fel a 10 dkg csokoládét, majd olvasszuk hozzá a zsiradékot.
A muffinok kalapjait tegyük fel a süteményekre, majd vonjuk be őket a csokoládémázzal.
A nagyobb muffinok kisebb szeletekre is vághatóak.
K. Pataki Márta receptje