Paleolit receptek

Zsályás, erjesztett sütőtök

2016.12.15 15:50

Hozzávalók 4 személyre:
(egy 700 ml-es befőttesüveghez)

- 50 dkg sütőtök hámozva, a magos, rostos belső része kivájva
- 1-2 lehámozott héjcsík (ez szolgál majd az erjesztés beindítójaként)
- 6-8 friss zsályalevél
- 1 csapott ek. só (nem jódozott!)
- 1/2 l tiszta víz (pl. szűrt)

Elkészítési idő: 

30 perc

 

Elkészítés:
A vizet kimérjük egy mérőkancsóba, és elkeverjük benne a sót, hogy jól feloldódjon. 
A sütőtököt kb. 2 cm-es kockákra vágjuk, majd a zsályalevelekkel és a félretett héjdarabokkal együtt gusztusosan elrendezzük a befőttesüvegünkben. Igyekszünk minél jobban leszorítgatani a tökdarabokat, a végén is ügyelni rá, hogy az üveg szája alatt is szorosan legyenek (így nem fognak a folyadék felszínére úszni a fermentálás során).
Az üveget felöntjük a sós oldattal úgy, hogy a szájától kb. 1 cm-re húzódjon a víz felszíne.
Sötét szobahőmérsékletű helyre tesszük, és 1 hétig hagyjuk erjedni. Érdemes alátenni egy tányért, mert az erjedés során a lé egy picit kifolyhat. A tetőt elég csak ferdén az üvegre helyezni, nem kell rácsavarnunk. Amikor késznek nyilvánítjuk, rácsavarjuk a tetőt, és hűtőbe tesszük, lelassítva a fermentációt.

Minél sötétebb színű és érettebb sütőtököt használunk, annál érezhetőbb lesz a kontrasztos ízvilág, hiszen a sütőtök édességét fogjuk a sós oldattal megbolondítani. A zsálya pedig a sütőtök legjobb batárja a zöldfűszerek közül, nagyon jól harmonizál a két íz. Egy hét alatt készül el szobahőmérsékleten, de ha még tovább hagyjuk erjedni, akkor puhább, erőteljesebb ízű étel lesz a végeredmény. Sült kacsa és libacomb mellé kiváló választás.