Paleolit receptek

Zöldségcurry cukkinis lepénykenyérrel

2018.08.02 10:30
Zöldségcurry cukkinis lepénykenyérrel

Hozzávalók 4 személyre:
• 4-5 ek. kókuszolaj
• 2 fej vöröshagyma apróra vágva
• 1 nagyobb édesburgonya hámozva, kockára vágva
• ½ fej brokkoli rózsáira szedve
• ½ fej karfiol rózsáira szedve
• 20 dkg friss spenót
• 5 gerezd fokhagyma zúzva
• 2 ek. frissen reszelt gyömbér

• 1 tk. őrölt csili (elhagyható)
• 1 tk. őrölt kurkuma
• 1 tk. őrölt gyömbér
• 1 tk. őrölt kömény
• 2 tk. őrölt koriander
• só, bors ízlés szerint
• 3-4 paradicsom héj nélkül apró kockára vágva/turmixolva (télen paradicsomsűrítmény/üveges hámozott paradicsom)
• 3 dl kókusztej
• ½ lime leve


A cukkinis lepénykenyérhez:
• 8 dkg maniókadara
• 8 dkg maniókaliszt
• 3 dkg kókuszliszt
• 1 dkg útifűmaghéj
• 2 dkg darált chiamag
• ½ tk. só
• 20 dkg finomra reszelt cukkini
• 2,5 dl forró víz
• 1 ek. citromlé
• 2 dkg kókuszolaj
• + kevés kókuszolaj a sütéshez

Elkészítési idő: 45 perc


Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát, és kevergetve megdinszteljük. Amikor a hagyma már kezd összeesni, hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és a szárított fűszereket − ízlés szerint kevesebb is kerülhet belőlük az ételbe, ha nem bírjuk az erős fűszerezést. Pár perc alatt alaposan átpirítjuk, ügyelve rá, hogy ne égjen oda. A spenót kivételével hozzáadjuk az aprított zöldségeket is. Sózzukborsozzuk, folyamatosan kevergetve megpirítjuk, majd felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt megpároljuk, de nem főzzük teljesen puhára. Ha a zöldségek megpuhultak, felöntjük kókusztejjel, hozzáadjuk a paradicsomot és a spenótot, majd átforraljuk. Hozzáadjuk a lime-levet, megkóstoljuk, és szükség szerint sózzuk-borsozzuk. Tálaláskor hozzáadhatunk még lime-gerezdeket, mindenki ízlés szerint tehet a saját adagjára.
A lepényhez elvegyítjük a száraz hozzávalókat, és hozzáadjuk a reszelt cukkinit. A forró vízben elkeverjük a citromlevet és az olajat, a többi hozzávalóhoz öntjük, és kanállal alaposan elkeverjük. Hagyjuk kihűlni, majd serpenyőben felforrósítunk egy kevés olajat. Egy kis darabot kiveszünk a masszából, a két tenyerünk között vékonyra lapítjuk, és közepes lángon átsütjük mindkét oldalát. Az olajat mindig pótoljuk a serpenyőben − egyszerre 3-4 darab fér el benne.

Nagyon kedveljük az indiai fűszeres ételeket, gyakran készítjük is őket különféle változatokban. Cukkinis lepénykenyérrel mennyei, de ha éppen lusták vagyunk sütögetni, akkor egy egyszerű karfiolrizs is tökéletes köret hozzá.

Kalmár Erzsébet receptje