Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
• 2 tojás
• 20 dkg blansírozott mandulaőrlemény
• 2 dkg útifűmaghéjliszt
• 1 tk. só
• 1 tk. apróra vágott rozmaring
• 1 tk. apróra vágott bazsalikom
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• 3 dkg kacsazsír/sertészsír
A töltelékhez:
• 1 kis fej hagyma szeletelve
• 1 piros kaliforniai paprika, kockára vágva
• 1 sárga kaliforniai paprika, kockára vágva
• 1 kis fej brokkoli fele, rózsákra szedve
• 3-4 aszalt paradicsom, felaprítva
• 1-2 szelet cékla, kockára vágva
• kb. 20 bébispenótlevél
• só
• bors
• 4 tojás
• 2 szelet kockázott szalonna
Elkészítési idő: 60 perc
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat kimérjük, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat, a fokhagymát és a zsiradékot. Jól összekeverjük, és vékony rétegben kizsírozott piteformába nyomkodjuk, úgy, hogy pereme is legyen. 175 fokos, légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Míg sül a tészta, a töltelék hozzávalóit kevés zsiradékon összepirítjuk, majd kihűtjük, és hozzákeverjük a felvert tojásokat. A zöldséges masszát a pitetésztára halmozzuk, rászórjuk a szalonnakockákat, és 180 fokos, légkeveréses sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Számtalan variációban készíthető, hisz bármilyen otthon fellelhető zöldség alkalmas tölteléknek. Érkezzen baráti társaság, vagy az uzsonnásdobozt kellene megtölteni, a zöldséges pite mindig jó választás!
Sinka Judit receptje