Hozzávalók 4-5 személyre:
• 25 dkg nyílgyökérliszt
• 8 dkg maniókaliszt
• 1 csapott ek. útifűmaghéj
• 1⁄2 tk. szódabikarbóna
• 1⁄2 tk. paleo sütőpor
• 1⁄2 tk. só
• 2 dl langyos víz
• 2 db közepes tojás
• 3 ek. kókuszolaj
• kb. 20 dkg füstölt lazac szeletelve,
csíkokra vágva
• 2-3 ek. olvasztott kókuszolaj
• pár szál kapor és kakukkfű apróra
vágva
Elkészítés:
A tésztához a száraz hozzávalókat elegyítjük egy tálban, hozzájuk adjuk a langyos vizet, a tojásokat, a kókuszolajat, és összegyúrjuk. A tésztát kisebb gombócokra osztjuk, minden gombócot rúddá sodrunk, s ha szükséges, akkor alálisztezünk, hogy ne tapadjon. Két tésztarudat egymás mellé teszünk, a tetejükre fektetünk egy-egy csík lazacot, a végüket összecsippentjük, és összefonjuk vagy összesodorjuk a két rudat, a másik végüket szintén összecsippentve. Sütőpapíros tepsire fektetjük, és lekenjük zöldfűszeres kókuszolajjal. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-18 percig sütjük, majd kihűtjük.
A füstölt lazac nagyon nom és egészséges, érdemes legalább ünnepi alkalmakra készíteni belőle valamit. Nemcsak finom, hanem dekoratív is ez a fonott péksütemény, és ha nem kedveleda lazacot, akkor használhatsz helyette vékonyra szeletelt baconszalonnát is hozzá.
Elkészítési idő: 40 perc
TIPP: a tojásallergiások használhatják a mini hot dog tojásmentes tésztáját.
Kalmár Erzsébet receptje