Hozzávalók 4 személyre:
• 1,5-2 l zöldség vagy csirke alaplé (attól függően, mennyire szeretnénk sűrű krémlevest)
• 2 ek. zsír
• 2 póréhagyma, felkarikázva
• 3-4 gerezd fokhagyma, aprítva
• 2 szál angol zeller, szeletelve
• ½ kisebb fej karfiol, rózsáira szedve
• 2 közepes fej brokkoli, rózsáira szedve
• 2 nagyobb marék bébispenótlevél, durvára vágva
• 1 nagy marék friss petrezselyem, durvára vágva + egy kevés a tálaláshoz
• 1 csipet őrölt szerecsendió
• frissen őrölt feketebors
• só
Opcionális hozzávalók:
• sült csirkemell vagy karajsonka
• kókuszkrém és/vagy szarvasgombaolaj a tálaláshoz
Elkészítési idő: 60 + 30 perc
Elkészítés:
Egy lábosban felhevítjük a zsírt, rádobjuk a póréhagymát, kicsit megfonnyasztjuk, majd a fokhagymát is hozzáadjuk. A kettőt összepirítjuk, de figyeljünk, hogy ne barnuljanak meg.
Ekkor következhet a zeller, a karfiol és a brokkoli. További 5 percig pároljuk. Ráöntjük az alaplevet, és felforraljuk.
Kis lángon kb. 15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a karfiol megpuhul. Ezután hozzáadjuk a bébispenótot és a petrezselymet, majd lehúzzuk a tűzről, hogy a leves megőrizze élénkzöld színét.
Botmixerrel pürésítjük krémes állagúra, majd beletesszük a fűszereket. A sóval lehet igazán jól beállítani az ízét, ezért bátran adagolhatjuk, hiszen rengeteg zöldséget és alaplevet használtunk.
Ötféle fantasztikus zöldség alkot tökéletes ízharmóniát ebben a kifinomultan fűszerezett levesben. Ha sült csirkemellet vagy egy kis karajsonkát tépkedünk a tetejére, akkor még önmagában, egytálételként is megállja a helyét.
Somogyi Anita receptje