Paleolit receptek

Véres és májas hurka

2018.02.08 16:24

Hozzávalók:
A májas hurkához:
- 2,5 kg sertéstüdő
- 1 kg sertésmáj
- 60 dkg húsos tokaszalonna
- 2 csomag 25 dkg-os NoCarb noodle rizsalakú tészta
- 50 dkg zsír
- 50 dkg vöröshagyma
- 10 dkg só
- 2 dkg törött bors
- 2 g őrölt szegfűbors
- 2 g majoránna
- 2 dkg pirospaprika
- 5-6 m sertésbél

A véres hurkához:
- 3 l vér
- 2 kg tokaszalonna
- 1 kg soványabb sertéshús
- 2 csomag 25 dkg-os NoCarb noodle rizsalakú tészta
- 20 dkg zsír
- 50 dkg vöröshagyma
- 6 dkg pirospaprika
- 1 dkg őrölt bors
- 5 g majoránna
- 10 dkg só
- 8-10 m sertésbél

Elkészítési idő: egy délelőtt


Elkészítés:
A tüdűt, a májat/a húst és a tokaszalonnát enyhén sós vízben puhára főzzük, majd langyosra hűtjük és ledaráljuk. A főzővizet nem öntjük ki, mert még szükségünk lesz rá! A tésztát folyó vízben átmossuk. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a zsírban.
A hurka hozzávalóit alaposan öszszegyúrjuk, majd az előkészített bélbe töltjük. 20-25 cm-enként megtekerjük a hurkát. 2-3 percig főzzük a forró, de nem lobogó abálólében. Hideg vízbe szedjük, majd lemossuk és tiszta deszkára rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni.
Felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk, de le is fagyaszthatjuk.

véres és májas hurka