Hozzávalók 4-5 személyre:
A sajthoz:
• ½ l natúr mandulatej
• 4 dkg tápiókakeményítő
• 2 dkg nemes élesztőpehely
• kb. 2 csapott tk. só
• 2 tk. alamecet
• 1 késhegynyi kurkuma
• 6 csapott tk. agar-agar
• tetszőleges fűszerek (pl. paprika, köménymag, zöldfűszerek, currypor)
• 3 nagyobb kaliforniai paprika
A reteksalátához:
• 2 csomag piros retek
• ½ kígyóuborka
• 2-3 fejessaláta-levél
• ½ fej lila hagyma/2 szál újhagyma
• pár szál friss kapor
• 2 ek. szezámmag
• 1 ek. citromlé
• 1 ek. szűz olívaolaj
• só, bors
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés
Elkészítés:
A paprikák tetejét levágjuk, és óvatosan kiszedjük a magokat és a hártyát a belsejükből. A sajt összes hozzávalóját turmixgépbe tesszük, teljesen simára dolgozzuk, és egy vastag falú fazékba öntjük. Állandó keverés mellett, kis lángon kb. 5-10 perc alatt besűrítjük. A folyékony sajtot a paprikák belsejébe öntjük, a tömörítés érdekében lazán az asztalhoz ütögetve őket. Érdemes határozott mozdulatokkal dolgozni, mert a sajt gyorsan megdermed. Legalább pár órára hűtőbe tesszük őket, ezután már szeletelhető a paprika. A salátához megtisztítjuk a zöldségeket, kisebb darabokra vágjuk és tálba tesszük őket. A citromlevet és az olajat elkeverjük, a salátára öntjük, sózzukborsozzuk, szezámmaggal és finomra vágott kaporral szórjuk meg, és összekeverjük.
Nehéz megoldani, hogy változatosan reggelizzünk, főleg a rohanó hétköznapokban. Ez a dekoratív finomság nagyon egyszerűen elkészíthető, és akár napokig rá lehet járni. Szendvicsbe is tehető, és nem mellékesen a gyerekek is szívesen fogyasztják.
Kalmár Erzsi receptje