Hozzávalók 4 személyre:
• 1 l forró csont- vagy zöldségalaplé (érdemes már kora reggel vagy előző nap elkészíteni)
• 5-6 közepes csiperke felkockázva
• 1 marék szárított vargánya beáztatva, majd kinyomkodva és felaprítva (az áztatólevet leszűrjük, félretesszük)
• 1 nagy fej vöröshagyma, aprítva
• 3 ek. zsír
• só
• szeletelt fokhagymagerezd (díszítéshez)
• petrezselyemzöld, aprítva (díszítéshez)
• 2-3 ek. olaj vagy zsír
Elkészítési idő: 40 perc
Elkészítés:
A hagymát hosszan, lassú tűzön, szinte karamellizálódásig pirítjuk a zsíron (kb. 15 perc). Rádobjuk a gombákat, összeforgatjuk őket. További 5 percig pirítjuk, majd hozzáadunk 3-4 merőkanál forró alaplevet és a vargánya áztatólevét.
Közepes lángon kb. 15 percig főzzük. Botmixerrel turmixoljuk, ha szükséges, adunk még hozzá alaplevet. Csak ekkor sózzuk, ízlés szerint.
Bő olajban vagy zsírban kb. 10 másodperc alatt megpirítjuk a fokhagymaszeletek mindkét oldalát, és papírtörlőre szedjük őket. A levest aprított petrezselyemmel és pirított fokhagymaszeletekkel díszítjük, amivel egyben fűszerezzük is.
Somogyi Anita receptje