Hozzávalók 4 személyre:
• 10 dkg kókuszliszt
• 2 körte vagy édes alma reszelve
• 4 közepes házi tojás
• 1 csipet só
• 1 ek. eritrit
• 1 ek. kókuszzsír
• 3 dl langyos kókusztej
• 1 vaníliarúd kikapart magjai
• 1 tk. almaecet
• ½ tk. szódabikarbóna
Elkészítési idő: 60 perc
Elkészítés:
Az almát vagy a lédús körtét megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a kókuszlisztet, a 4 tojást egészben, a sót, az eritritet, az olvasztott kókuszzsírt, a kókusztejet, végül pedig a vaníliát. Fakanállal jól átkeverjük az egészet. Mivel a kókuszliszt rengeteg folyadékot magába tud szívni, a tésztánk olyan lesz, mint egy sűrű tejbegríz. Ha nem érezzük elég krémesnek, például, mert az alma/körte kevésbé lédús, üssünk bele még egy tojást. A legvégén kerül bele az almaecet és a szódabikarbóna, melyek levegőssé teszik majd a kalácsot.
Egy őzgerinc vagy kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. Legalább 30 percig sütjük magas fokozaton. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje se maradjon nyers. Ha megsült, kihűtjük, kifordítjuk a formából, és felszeleteljük.
Egy szelet kalács tízóraira vagy uzsonnára egy pohár kókusztejjel nemcsak a gyerekek kedvence. Mi most az alapreceptet készítettük el, de a tésztát színesíthetjük például mazsolával, kakaóval vagy ropogós mandulával. Lekvárral, gyümölccsel is kínálhatjuk.
Sinka Miléna receptje