Hozzávalók 4 személyre:
• 2 fej friss vagy 1 kg mirelit karfiol
• 4 ek. kókusz- vagy kacsazsír
• 6 gerezd zúzott fokhagyma
• 4 főtt tojás
• 2 nagy vagy 3 közepes tonhalkonzerv lecsöpögtetve
• ½ citrom frissen facsart leve
• frissen reszelt szerecsendió ízlés szerint
• néhány friss petrezselyemlevél
Elkészítési idő: 25 perc
Elkészítés:
A karfiolrizs elkészítésével kezdünk: rózsáira szedjük a karfiolt, levágjuk a torzsáját, és alaposan megmossuk. Ezután aprítógépbe téve vagy kés segítségével nagyjából egyforma, rizsszemnyi morzsalékká daraboljuk. A szárakat (vagyis a torzsarészeket) nem fogjuk felhasználni a rizshez. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, ráöntjük a karfiolmorzsát, hozzáadunk 3 gerezd zúzott fokhagymát, és gyakori kevergetés mellett kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Annyi vizet forralunk egy lábasban, hogy majdnem ellepje a tojásokat, és amikor lobog a víz, beletesszük őket. 5 percig főzzük így a tojásokat, majd leöntjük róluk a vizet, és ha kihűltek, megpucoljuk, felkarikázzuk őket. Amíg a tojások főnek, összeállítjuk a feltétet is: a tonhalat összekeverjük 3 gerezd zúzott fokhagymával, a citromlével és a szerecsendióval. Tálalás előtt egy serpenyőben kissé összepirítjuk a feltétet a karfiolrizzsel, és személyenként 1-1 felkarikázott főtt tojással, valamint néhány friss petrezselyemlevéllel kínáljuk.
Tipp :
• A maradék karfiolrizst le is fagyaszthatjuk – jól jön majd legközelebb, például egy szaftos pörkölthöz köretként.
• A levágott karfioltorzsát félretehetjük egy zöldségleveshez, vagy szintén mehet a fagyasztóba.
A paleolit ételek készítésére nem feltétlenül kell többet költenünk, mint korábban. Íme egy különösen pénztárcabarát, finom és kiadós egytálétel!
Posta Renáta receptje