Hozzávalók 4 személyre:
- 16 nagyobb gombafej
- 50 dkg darálthús (tetszőleges)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2-3 ek. zsír (tetszőleges)
- 1 dl cukormentes, natúr paradicsomlé
- 1 ek. finomra vágott, friss kakukkfű
- 1 ek. finomra vágott, friss rozmaring
- 1 ek. finomra vágott, friss bazsalikom
- 5 dkg éven túl érlelt cheddar sajt
A tálaláshoz:
- rukkola
- balzsamecet
A majonézhez:
- 5 dkg ToTu krém extra
- 1 dl paleo-olaj
- 1/2-1 tk. dioni mustár
- 1/2 tk. citromlé
- 1/2-1 tk. porrá őrölt eritrit
- törött bors
- só
Elkészítési idő: 50 perc
Elkészítés:
A töltelékhez az apróra vágott vöröshagymát üvegesre fonnyasztjuk a felforrósított zsírban. Hozzáadjuk a darálthúst és időnként megkeverve fehéredésig pirítjuk. Hozzáöntjük a paradicsomlét, és kakukkfűvel, bazsalikommal, rozmaringgal, törött borssal és sóval ízesítjük. Puhára pároljuk, majd, amikor kész, a megtisztított gombafejekbe töltjük.
A gombákat tűzálló tálba tesszük, és megszórjuk a lereszelt sajttal. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad a töltelékre (kb. 15-20 perc). Ezalatt elkészíthetjük a majonézt az alábbi módon.
Miközben a ToTu krém extrát habverővel kevergetjük, vékony sugárban hozzácsorgatjuk az olajat. Ha úgy látjuk, hogy az olaj összekapja a krémet, akkor szüneteltessük a hozzáadagolását, és keverjük addig, amíg a majonéz ki nem simul: innentől folytathatjuk az adagolást. Végül mustárral, citromlével, eritrittel, törött borssal és sóval ízesítjük. Az így készült majonéz nagy előnye, hogy hűtőben tárolva hetekig fogyasztható marad. Ha a gomgafejek elkészültek, balzsamecettel meglocsolt rukkolával és majonézzel kínáljuk őket.
Nincs is annál nagyobb élmény, mint magunk szedte gombából elkészíteni egy-egy ételt. Az erdőt járva számtalan csiperke és őzlábfajtával találkozhatunk, amelyek bolti társaikkal együtt alkalmasak ennek az ételnek az elkészítésére. Egy dolgot azonban ne feledjünk! A saját szedésű gombát mindig vizsgáltassuk meg szakértővel, mielőtt hozzálátnánk az elkészítéséhez.