Paleolit receptek

Tőkehal spárgás Remoulade-mártással

2017.06.16 13:10

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 konyhakész, egész vékonybajszú tőkehal (készülhet pisztránggal, fogassal, lazaccal is)
- 1 csomag zöld spárga (50 dkg)

 

A mártáshoz:
- 3 tojás sárgája

- 1 ek. mustár
- 1,2 dl olvasztott, kihűtött kókuszzsír
- só, bors
- kb. 2 ek. citromlé
- eritritpor ízlés szerint
- 3 szál újhagyma aprítva
- 3 eritrittel édesített csemegeuborka apróra vágva
- 1 ek. kapribogyó aprítva
- 2 ek. friss petrezselyemzöld aprítva

 

A tálaláshoz:
- 10 dkg vegyes salátalevél

- ½ kígyóuborka vékony karikákra vágva

 

Elkészítési idő: 40 perc

 

Elkészítés:
A halat kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és egy kizsírozott tűzálló tálba helyezzük. A tetejére is csöpögtetünk egy kevés zsiradékot, és 180 fokra előmelegített sütőben, mérettől függően 25-35 percig sütjük. Közben elkészítjük a mártást és a köretet.

A spárgák szárvégeit letördeljük és eldobjuk, vagy félretesszük zöldségleveshez. A többit néhány percig vízgőzben pároljuk, majd kihűtjük. A fejeket félretesszük a díszítéshez, a szárakat vékonyan felkarikázzuk a mártáshoz.
A tojások sárgáját egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a mustárt, és elektromos habverővel keverni kezdjük. A folyékony kókuszolajat nagyon kis adagonként  öntjük hozzá, folyamatos keverés mellett. Mikor már a teljes mennyiséget felvette és besűrűsödött, hozzákeverjük a sót, a borsot,
a citromlevet, az eritritet, az újhagymát, a csemegeuborkát, a kapribogyót, a petrezselymet és a felszeletelt spárgát. Az állaga tömörebb lesz, mint a hagyományos, olajjal készült majonéznek.
A halat óvatosan tálra tesszük, és a salátalevelekkel, az uborkával, a spárgafejekkel és a mártással körítve tálaljuk.

 

Ha a hal egészben kevésbé vonzó a számunkra, akkor nyugodtan készíthetjük valamilyen jóízű, nem túl szálkás filével is. A tőkehalnak pompás íze van, kicsit a balatoni fogasra emlékeztet. Ha kisebb méretű halból készül, akkor természetesen fejenként egyet-egyet számolunk.