Blog

Tiltólistás élelmiszerek a paleolit étrendben

2016.04.28 11:38

A paleo diéta lényege, hogy minden olyan élelmiszernek búcsút intünk a mindennapokban, amelyek mesterséges adalékanyagokat vagy a szervezetre káros összetevőket tartalmaznak.

 

Tiltólistás élelmiszerek a paleolit étrendbenA szabályozás szigorú, hiszen rengeteg olyan modern “élelmiszer” van, amiket nap mint nap fogyasztunk. Elhagyni őket sokszor nem egyszerű, mégis megéri. A paleo diéta az egészség és a hosszú élet titka. Hogy mit kell száműznünk az étrendünkből? Íme:

Gabonafélék

A gabonafélék azért tiltottak, mert egyrészt glutént, másrészt gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, ezzel pedig a vércukorszintet növelik. Okozója lehet a cukorbetegség kialakulásának is. Eredményezheti ezen kívül a bélszivárgást is, amelynek következtében további betegségek alakulhatnak ki. Az agresszív fehérjék (például lektin, szaponin), amelyek a gabonafélékben találhatók akadályozzák a vitaminok felszívódását is. Többek közt ezek a gabonafélék tiltólistásak:  búza, árpa, kukorica, rizs, kamut hajdina, stb.

 

Cukor

Köztudottan méreg az emberi szervezet számára. Szénhidráttartalma magas, amely gyorsan felszívódik. Amellett, hogy hizlal és pattanásossá teszi a bőrt, a cukorbetegség első számú okozója. Tilos minden, amiben hozzáadott cukor van.

 

Tej és tejtermékek

Laktóz tartalmuk miatt tiltólistás minden tej és tejtermék. Ez alól azonban kivételt képeznek a kemény sajtok és a tisztított vaj (ghi), mivel ezek laktóz tartalma nagyon alacsony. A tejben lévő tejcukor a bélfal károsodásáért is felelős lehet.

Hüvelyesek

A hüvelyesek - a gabonafélékhez hasonlóan - lektint és szaponint tartalmaznak, amelyek agresszív fehérjék, így nem engedik a vitaminok felszívódását. Tiltólistás hüvelyesek: babfélék, földi mogyoró, borsó, lencse, szója, csicseriborsó

Növényi olajok, finomított olajok

Magas omega 6 zsírsav tartalmuk miatt nem fogyaszthatók a napraforgó-, szója-, kukorica- és mogyoróolajok sem. A hidrogénezett margarinok rengeteg trasz-zsírt tartalmaznak, melyet az emberi szervezet nem tud feldolgozni. A transz-zsírok növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Keményítő

Keményítőt tartalmazó zöldségek közé tartozik például a burgonya is. Amellett, hogy a keményítő csak a vércukorszintet növeli, egyszerű szénhidrát, ami gyorsan fel is szívódik. Tiltólistás keményítőt tartalmazó zöldségek:  burgonya (kivéve az édes burgonya), kukorica, rizs, padlizsán,.