Hozzávalók 6 személyre:
• 2 sütőben sült cékla, apró kockákra vágva
• 6 főtt tojás
• ½ fej lila káposzta, vékony csíkokra vágva
• ¼ fej fehér káposzta, vékony csíkokra vágva
• 1 fej jégsaláta tetszolegesre vágva
• 4 marék madársaláta
• 2 marék sárgarépa, julienne-re vágva
Az öntethez:
• 1-2 ek. almaecet
• 1 kk. dijoni mustár
• só
• őrölt fekete bors
• 1 kk. méz
• 3 ek. szűz olívaolaj
• 1 ek. víz
Elkészítési idő: 15 perc + a cékla sütése kb. 60 perc
Elkészítés:
A cékla sütéséhez a megmosott céklákat pici olívaolajjal meglocsolva alufóliába csomagoljuk, és 200 fokos sütőben 1 óra alatt megsütjük. Ha picit kihűlt, meghámozzuk. Ez jó előre elkészíthető.
Az öntethez simára keverjük az ecetet a mustárral, a sóval és a borssal, majd hozzáadjuk a mézet és az olajat. A végén egy kevés vízzel is elkeverjük, majd félretesszük.
Egy salátás tálba tesszük a káposzta- és a répacsíkokat, illetve a kétféle salátát, és meglocsoljuk az öntettel. Tálaláskor kerülnek bele a tetszőlegesre vágott főtt tojások és a kockára vágott sült cékla. Egy kevés extra öntettel, tengeri sóval és frissen őrölt borssal fejezzük be a tálalást.
Az esztétikus tálalás érdekében a főtt és sült hozzávalókat mindenképpen a végén tegyük a keverőedénybe vagy akár a tányérokra, mivel a cékla mindent elszínez, a főtt tojás pedig szétesik.
Ezt a ropogós, színes salátát előételnek, vacsorának vagy akár köretnek is ajánlom, például sültekhez. Mi jégsalátával és madársalátával készítettük, de akár bébispenót, fodros saláta vagy rukkola is kerülhet a keverőtálba.
Somogyi Anita receptje