Paleolit receptek

Szűzérmék Stroganoff-módra, nokedlivel

2017.01.12 16:01

Hozzávalók 4 személyre:

- 75 dkg sertésszűz (vagy marhabélszín)
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2-3 ek. zsír (tetszőleges)
- 30 dkg vegyes erdei gomba
- 6-8 cukormentes csemegeuborka
- 1 dl fehérbor
- 20 dkg ToTu krém extra
- 1-2 ek. citromlé
- só, törött bors

A nokedlihez:
- 40 dkg főtt tojásfehérjerúd
- 4 tojás
- 8 dkg zsír (tetszőleges)
- 16 dkg nyílgyökérliszt
- 1-2 csapott kk. só

Elkészítési idő: 40 perc

 

Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk a zsírban. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt addig pároljuk, amíg a hús majdnem puhává nem válik. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a csíkokra vágott uborkát és a fehérbort. Készre pároljuk, végül hozzáadjuk a citromlével elkevert ToTu krém extrát. Egyet forralunk rajta, és már fogyaszthatjuk is. Találaláskor nokedlit kínálunk mellé, amihez valamennyi hozzávalót turmixgépbe tesszük és egynemű masszává dolgozzuk. Sós, forró, de nem lobogó vízbe téve 2-3 perc alatt megfőzzük (ha feljön a víz színére, már szedhetjük is ki: ha túl sokáig fő, szétmállik, így viszont tökéletesen nokedliállagú marad.) Leszűrjük, végül pedig hideg vízzel leöblítjük.

Francia szakács alkotása ez a remek étel, mely végül az orosz grófi családról, a Stragonoffokról kapta a nevét. A paleolit változatban nagyon nehéz helyettesíteni a tejfölt és a tejszínt úgy, hogy ne indiai jellegű ízvilágot kapjunk, épp ezért ebben a receptben a ToTu krém extrát használtam, amit egy kevés citrom hozzáadásával savanyítottam meg.