Paleolit receptek

Szusi

2018.10.31 15:08
Szusi

Hozzávalók 16 darabhoz:
• 50 dkg karfiolrizs
• 2 nori lap
• wasabi paszta
• 10 dkg füstölt lazac
• 15 dkg kígyóuborka
• Coconut Aminos szósz
• 4 dkg pácolt gyömbér
• 1 kk. almaecet
• kókuszolaj

Elkészítési idő: 30 perc


Elkészítés:
Első lépésként megtisztítjuk a karfiolt, majd késes aprítóban morzsájára aprítjuk. Néhány perc alatt kókuszolajon puhára pároljuk. Egy picit megsózzuk, hozzáadjuk az almaecetet, majd kihűtjük.
Az uborkát és a halat felcsíkozzuk. A nori lapot fényes oldalával lefelé egy bambuszgyékényre, ennek hiányában akár száraz konyharuhára helyezzük. Egyenletesen befedjük a karfiolrizs felével úgy, hogy a felső szélétől kb. 1 cm-en üresen hagyjuk a lapot, ettől lejjebb, kb. 4-5 cm-rel egy mélyedést készítünk az ujjunkkal, amelybe vékonyan wasabi pasztát kenünk, és belehelyezzük az uborka- és halcsíkokat. Szorosan feltekerjük, a kihagyott lapszélt enyhén benedvesítve „rögzítjük”, és befejezzük a tekerést. A második nori lappal ugyanígy járunk el. A tekercset éles késsel először középen, majd a kapott kisebb tekercseket is középen elvágva 8 falatra szeleteljük. Kókuszos aminószószt, wasabit és pácolt gyömbért kínálunk hozzá. A halat helyettesíthetjük piros kaliforniai paprikával, és omlettcsíkokkal is dúsíthatjuk tekercsünket.
A pácolt gyömbérhez a vékony, hámozott gyömbérszeleteket előző este lesózzuk, majd egy negyedóra elteltével kifacsarjuk, felöntjük eritrittel és almaecettel elkevert langyos vízzel, és egy éjszakára lefedve, hűtőben érleljük.

A Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő szusi a paleo életmódot követők számára is elérhető és tradicionális változatához hasonlatosan készíthető el.

Sinka Judit receptje