Paleolit receptek

Szürkemarha-csontleves fürjtojással

2017.11.30 15:41

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 friss karalábé
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- s ó, bors ízlés szerint
- 1 kisebb zeller
- 2 fehérrépa
- 3-4 sárgarépa
- 1 tk. ecet
- 1 nagy darab szürkemarha velőscsont (bármilyen csont, porc, nyesedék vegyesen is kiváló az alapléhez)
- 2 l szűrt víz
- 1 doboz fürjtojás

Elkészítési idő: 360 percElkészítés:
Már az ünnepi ebéd, vacsora napját megelőzően érdemes elkészíteni néhány adag csontlevest, mert a minimum 5-6 órányi főzési idő megnehezíti az előkészületeket. Viszont a megfelelően behűtött leves több napig is tárolható, és többféle forró leves alapja lehet a továbbiakban.

Az összes zöldséget megtisztítjuk és meghámozzuk, de nyugodtan maradhatnak egy darabban. Alaposan átmossuk a csontokat is, az apró szilánkokat eltávolítjuk. Minél több porcos, inas, zsíros rész kerül a levesbe, annál több tápanyag lesz benne a végén.
A zöldségeket, a csontot, a fűszereket és az ecetet elhelyezzük egy nagy fazékban, és felöntjük a szűrt vízzel. Ezután Ezután takaréklángon 5-6 órán keresztül rotyogtatjuk. Ha túl sok víz párolog el a főzés során, természetesen bármikor pótolhatjuk.
Fejenként 2-3 pici fürjtojást keményre főzünk, és megpucoljuk őket. Ha a leves elkészült, tetszés szerint kínáljuk hozzá a benne főtt zöldségeket és húsokat is, vagy szűrjük le a levét, és tálaljuk a pici tojásokkal a tányérok közepén. Igazán tápláló fogás.


Ha az ünnepek alatt nem akarunk új fogásokkal kísérletezni, a gyerekek esetében inkább a jól bevált finomságokat dobjuk fel extra összetevőkkel. Ebben a receptben a csodás pici fürjtojásokkal varázsolhatjuk el a gyerekeket, különösen, ha megengedjük, hogy ők hámozhassák le a pöttyös tojáshéjat.

szürkemarha-csontleves fürjtojással