Paleolit receptek

Szerelmesek ráksalátája

2020.05.07 15:51
Szerelmesek ráksalátája

Hozzávalók 2 személyre:
A salátához:
• 60 dkg édesburgonya (maximum ½ cm széles karikákra vágva)
• só ízlés szerint
• 20 dkg mirelit tisztított garnélarák
• ½ narancs frissen facsart leve

A házi majonézhez:
• 1 friss tojássárgája
• 1 csipet só
• 1 tk. dijoni mustár
• 1 dl kókuszolaj (kókuszzsír langyosra olvasztva)
• néhány csepp frissen facsart citromlé
• 1 ek. finomra aprított kapor

Elkészítési idő: 25 perc


Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, és maximum ½ centis vastagságú korongokra vágjuk. Egy lábasba tesszük, felengedjük vízzel, ízlés szerint sózzuk, és fedő alatt mérsékelt tűzön kb. 6-8 perc alatt puhára főzzük. Ezután leöntjük róla a vizet, és kihűtjük.
Közben egy másik lábasban kevés vizet forralunk, és a lobogó vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük a rákokat. Elkészítjük a kapros majonézt is. A tojássárgájához kézi vagy gépi habverővel hozzákeverjük a sót és a mustárt. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk az olajat, majd hozzáadjuk a citromlevet és végül a finomra aprított kaprot is. A kihűlt édesburgonyát megszórjuk a rákocskákkal, megöntözzük a narancs levével, majd rácsorgatjuk az öntetet, és lefedve hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

Hétköznapi, édeskettesben elköltött vacsorákhoz ugyanúgy kiváló és gyors fogás, mint a szerelem ünnepén egy háromfogásos menü előételeként.

Posta Renáta receptje