Paleolit receptek

Szegfűgombás-fokhagymás marhaszelet

2017.06.30 15:43

Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg párolni való marhahús (pl. hátszín vagy fartő)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 ek. zsír
- 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
- frissen őrölt bors
- 1 dl száraz vörösbor
- 2 dl víz vagy húsleves
- 25 dkg mezei szegfűgomba
- só
- 1 kis csokor friss kakukkfű
- 1-2 dl növényi (pl. kesu) tejszín (opcionális)

Elkészítési idő: 90 perc

Elkészítés:
A húst szeletekre vágjuk, a szalonnát felkockázzuk.
Egy vastag aljú lábosban felolvasztjuk a zsírt, és félig megsütjük rajta a szalonnát (nem teljesen ropogósra). A hússzeletek mindkét oldalát megpirítjuk rajta egy kissé (ha szükséges, több részletben), majd hozzáadjuk a vizet, a bort, a fokhagymát és a borsot, majd óvatosan, a szalonna sósságától függően sózzuk. Fedő alatt, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
Közben megtisztítjuk a gombát, a puhára főtt húshoz adjuk, majd, ha szükséges, további sót adunk hozzá, és beletesszük a kakukkfüvet is. Lefedve 10 percig együtt pároljuk őket, ezalatt a gomba összeesik, és némi levet ereszt. Ha a mártást selymesebbre szeretnénk készíteni, egy kevés tejszínt öntünk hozzá, elkeverjük, és még egyszer felforraljuk.
Párolt vagy sütőben sült gyökérzöldségekkel tálaljuk.