Hozzávalók 12 gombóchoz:
• 12 tojásfehérje vagy 400 g ToTu
• 2 tojás
• 4 dkg reszelt sütőtök
• 4 dkg blansírozott mandulaőrlemény
• 4 dkg finom szemcséjű kókuszliszt
• 1,4 dkg útifűmaghéjliszt
• 2,6 dkg eritritpor
• 2 csipet steviapor
• 2 dkg kókuszolaj
A kesutejfölhöz:
• 10 dkg kesudió
• víz
Elkészítési idő: 45 perc
Elkészítés:
Ha mi magunk szeretnénk elkészíteni a tojásfehérje-túrót, akkor forraljunk fel kb. 1 liter vizet 1 teáskanál sóval, melybe facsarjuk 1 citrom levét, majd öntsük bele a tojásfehérjét. Kb. 2-3 perc alatt kifehéredik, térfogata megnő, és már szűrhetjük is. Jó alaposan nyomkodjuk ki belőle a vizet konyharuha vagy szűrő segítségével, törjük össze villával, és már használhatjuk is túróként. A 12 tojásfehérjéből kb. 400 g túrónk lesz.
A túróhoz hozzákeverjük a többi hozzávalót, majd bő, forró, lobogó vízbe gombócozzuk úgy, hogy a víz tetejére való feljövetelt követő 1-2 perc után leszűrjük. A gombócokat pirított mandulába forgatjuk.
A tejfölhöz a kesudiót annyi vízbe áztatjuk legalább 2-3 órára, hogy ellepje. Ezt követően simára turmixoljuk, és már boríthatjuk is nyakon vele a gombócokat!
A sütőtök jellegzetes íze felüdíti a túrógombócot, keményítőtartalmának köszönhetően pedig stabilizálja is az állagát.
Sinka Judit receptje