Paleolit receptek

Sült vadlazac zöldségfasírttal

2017.11.10 13:46

Hozzávalók 4 személyre:
- 4 vadlazacfilé
- 6 ek. kókuszzsír
- só, bors ízlés szerint
- 2 házi tojás
- 1 kisebb sárgarépa reszelve
- ½ cukkini reszelve (elegendő kb. 10 dkg)
- 2 ek. szezámpehely
- 2 ek. tápiókakeményítő

Elkészítési idő: 20 perc



Elkészítés:
A 4 lazacfilét megmossuk, egy deszkán megszárítjuk, majd befűszerezzük. A sárgarépát és a kis darab cukkinit lereszeljük, a felesleges levet pedig leöntjük a reszelékről, hogy a fasírtkeverék ne legyen túlságosan folyós. Hozzáütjük a tojásokat, és tetszőlegesen fűszerezzük: én sót, borsot tettem bele, de kiváló hozzá a friss petrezselyem és a szerecsendió is. Hozzákeverjük a száraz összetevőket, a szezámpelyhet és keményítőt is. Az a jó, ha a fasírtkeverék nem folyékony, hanem krémes állagú, így egy evőkanál segítségével könnyen adagolható.
Kiválasztunk két serpenyőt: az egyiknek éppen csak az aljára kell kb. 1 evőkanál kókuszzsír. Felforrósítjuk a zsírt, és hirtelen sütjük ki rajta a lazacszeleteket, hogy a közepük még épp lágy maradjon. Vigyázunk rá, hogy ne süssük túl a halakat, mert akkor túlságosan száraz lesz a húsuk.
A maradék kókuszzsírt felhevítjük egy mélyebb serpenyőben, és egy evőkanál segítségével kis halmokban megsütjük a zöldségfasírtokat is. A keverék azonnal formát ölt a forró zsírban, és egy lapát segítségével könnyedén meg is tudjuk fordítani a fasírtokat, hogy mindkét oldalukon átsüljenek. A kész fasírtokat egy szalvétára vagy kéztörlőre rakjuk, amely magába issza a felesleges zsírt.
Egy tányérra egy szelet lazac és néhány fasírt kerül. Nagyon jól illik a fogás mellé a friss jégsaláta és a vékony szeletekre vágott csemegeuborka, felnőtteknek pedig a tormakrém.

Nálunk nagy kedvenc a vadlazac, amely pillanatok alatt elkészül: érdemes az ünnepeket is megkoronázni vele. Amíg átsütjük a halat, kisülnek a fasírtok is, így a főzésre szánt időt a szeretteinkre tudjuk fordítani.

sült vadlazac zöldségfasírttal