Hozzávalók 2 személyre:
• 4 szelet csontozott sertéstarja
• 4 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 ek. csípős darált paprika
• 2 tk. dijoni mustár
• 1 tk. frissen őrölt fekete bors
• só (ha a darált paprika is sós, akkor óvatosan!)
• ½ kk. őrölt kömény
• 2 ek. citromlé
• 2-3 ek. Paleolaj
A salsához:
• 30 dkg eper kockára vágva
• 2 érett avokádó kockára vágva
• 1 csomag újhagyma vékony karikára vágva
• 2 ek. friss korianderzöld aprítva
• 1 tk. csilipaprika
• 1 lime reszelt héja és leve
• 1 tk. eritrit
• 1 ek. szezámolaj (vagy egyéb kedvenc olaj)
• 1 csipet kristályos só, frissen őrölt bors
Elkészítési idő: 40 perc + a pácolás
Elkészítés:
Előző nap elkészítjük a pácot: jól összedolgozzuk a zúzott fokhagymát, a darált paprikát, a mustárt, a fekete borsot, az őrölt köményt, a citromlevet és a Paleolajat. A hússzeleteket alaposan bedörzsöljük a páccal, és egy zárható dobozban 24 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a mangalicazsírt egy serpenyőben felhevítjük, a hússzeleteket pedig (a páccal együtt) mindkét oldalukon megsütjük. Egy kevés vizet öntünk alá, fedő alatt puhára pároljuk, majd nagy lángon kicsit még pirítjuk.
Közben elkészítjük a salsát. Az epret és az avokádót tálba tesszük, hozzáadjuk az újhagymát, a koriandert, a csilipaprikát, a zöldcitrom levét és héját, az eritritet és az olajat. Sóval, borssal ízesítjük, és a hús mellé kínáljuk.
Nagyon szeretjük a finom, szaftos sült húsokat, és a sertéstarja az egyik legfinomabb. A tüzesebb ízek kedvelőinek ideális étel.
Mojzes Éva receptje