Paleolit receptek

Sült libacomb párolt almás káposztával

2020.10.28 12:02
Sült libacomb párolt almás káposztával

Hozzávalók 4 személyre:
• 4 egész libacomb
• 2 fej vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 zöldpaprika
• só, bors

A körethez:
• 1 kis fej lilakáposzta
• 1 nagy alma
• 1 ek. almaecet
• 1 csipet őrölt kömény
• 1 ek. eritrit

 

Elkészítési idő: 105 perc


Elkészítés:
A libacombokat sóval, borssal bedörzsöljük, egy vastag fenekű, nehéz vaslábasba helyezzük, és először a bőrös felükkel lefelé megsütjük őket. Külön zsiradék nem kell alájuk, mert a hő hatására a saját zsírjukat fogják kiengedni. Akkor jó, amikor már mindkét oldalán ropogós kérget kapott a hús.
A zsír nagyját leöntjük, a combok mellé tesszük a hagymát, a fokhagymát és a zöldpaprikát. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és fedő alatt kb. 70 percig főzzük. Az előfőzött combokat (bőrös felükkel felfelé) áttesszük egy kizsírozott sütőtepsibe, a főzővízből kivesszük a hagymát, a fokhagymát és a paprikát, és egy-két kanál lével együtt a combok mellé tesszük őket.
200 fokos sütőben szép pirosra sütjük az egészet. Köretnek hagyományosan párolt káposztát szoktak tálalni hozzá. Ehhez apróra vágunk vagy laskázunk egy kisebb fej lilakáposztát, és a libából kisült zsíron megpároljuk. Az almát csak a főzési idő vége előtt 5 perccel adjuk hozzá, mert hamar szétfő. Egy kevés almaecettel, köménnyel, pici édesítővel ízesítjük.

A tökéletesen vajpuha, omlós és ízletes libacomb titka, hogy a húst először puhára főzzük, és csak utána sütjük ropogósra.

Mezei Elmira receptje