Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kilós kelkáposztafej
• 40 dkg húsos szalonna
• 40 dkg adalékmentes, sütni való kolbász
• 1 dkg (sertés-, liba-, kacsa- vagy kókusz-) zsír
Elkészítési idő: 20 perc
Elkészítés:
Külön fűszerezést nem igényel az étel, mert a szalonna és a kolbász eleve fűszeresek.
Egy mély tepsit kikenünk zsírral. A kelkáposztafej torzsáját levágjuk, majd gerezdekre szeljük a zöldséget úgy, hogy mutatósan, mintegy virágként nyíljon ki.
A szalonnát 4 vagy 8 szeletre vágjuk és bevagdossuk. Hasonlóan járunk el a kolbásszal is, majd a kelkáposztarózsákra tesszük őket.
Közepes lángon megsütjük az összeállított ételt, ügyelve rá, hogy a kelkáposzta levelei ne égjenek meg.
Sokan nem is gondolják, hogy a leveles zöldségek sütésével – különösen igaz ez a kelkáposzta esetében – mennyi finom étel készíthető. A sütés füstös aromát kölcsönöz a leveleknek, a szalonnával és a kolbásszal pedig csak fokozzuk az ízkavalkádot.
K. Pataki Márta receptje