Blog

Paleolit életmód magazin - június

2016.06.08 15:32

Június 9-én jelenik meg a Paleolit Életmód magazin 2016 évi második száma. Korábbi számaink visszamenőleg is megvásárolhatók. A számok tartalomjegyzéke a Lapszámok menüben található.

Kevés olyan egészségügyi probléma van, amit annyira semmibe vesznek, mint a prosztata megnagyobbodást és rákot, pedig ez a két kórkép az, amelyek kialakulását nagy biztonsággal meg lehet jósolni. Olyannyira, hogy szakértők szerint ahány éves egy férfi, nagyjából akkora az esélye a vizelési nehézség vagy éppen vizelési képtelenség kialakulására. Mindkét probléma megelőzhető és kivédhető volna. Ha már kialakul, régen rossz, nem csak a kezelési nehézségek miatt, hanem azért is, mert az uralkodó terápiás protokollok nem feltétlen vannak köszönő viszonyban a tényekkel. A legújabb tudományos kutatásokat foglaltam össze a prosztata problémákról szóló cikkemben, s talán nem lesz meglepő az a végkövetkeztetés sem, hogy a prosztatagondok is a civilizációs betegségek körébe tartoznak. 

Sokan idegenkednek a túlzottan "elméleti" írásoktól, de sajnos tudomásul kell vennünk, hogy komoly dolgokról olykor csak komolyan lehet írni. Ilyen kérdést tárgyal Szabó Gál Bence a Nitrát és nitrit írásában is, amely egy újabb orvostudományi mítoszt oszlat szét. 
Már könnyedebb téma, a sport felé vezet át minket Sáfrán Mihály írása, a Legnagyobb hormontermelő szervünk: az izom, amelynek egyik fontos üzenete az, hogy a sport nem fogyókúra. Nem arra való. Az izomzatunk egy nagy hormonszerv. A cikkben szereplő Olga Kotelko igen hasonló életutat járt be, mint Charley bácsi a testépítő írásom főhőse, Charles Eugster, aki ma 97 éves és 87 éves korában kezdett bele a testépítésbe. Nem véletlen ragadott meg engem Charley bácsi lénye és tevékenysége. Jó harminc évvel ezelőtt olvastam James Fixx Futók, kocogók könyvé-ben egy idős néniről, aki már járni is alig tudott, de elkezdett edzeni, és később megnyerte a 85 évesek futóversenyét. Ma, ahogy kerékpárommal feltekertem a János hegyre, elnéztem a csoszogó, araszolgató "öregeket", akiknek egy része valószínűleg korombeli. Akár még pozitív példák is lehetnének, hisz "lám veszik a fáradtságot és mozognak". De valójában a modern kor öregedés képét illusztrálják, ahogy elhízottan, elsorvadt izmokkal bemutatják, hogyan kell "aktív életet élni". Az idős embereket becsapják azzal, hogy elhitetik velük: csak ennyire képesek.

Mellesleg Charley bácsi nagy evezős is, akárcsak Ábrahám Gábor, akivel Sáfrán Mihály készített interjút a Híres paleósok rovatunkba. A vízi sportok iránti szenvedélyünk vízimajom korunkból maradt ránk. A témáról Sáfrán Mihály Vízi sportok, vízi ember, evolúció cikkünkből tájékozódhat. Híres paleós rovatunkban jelenik meg Barta Krisztina Beleznay Endrével készített interjúja is. Beleznay nem csak a paleo étrend lelkes követője, de paleo fagylaltot és paleo sütiket gyártó cég társtulajdonosa is. S ha már az evésnél tartunk, mostani számunkban sokat foglalkozunk a témával, nem csak a süti receptek révén, hanem a megismerkedhetünk táplálkozásunk történetének egy szakaszával (Csíki Sándor: Európai gasztronómia a középkortól 19 századig) is. A mindenevő dilemmájá-ban Csíki Sándor új megvilágításba helyezi az emberi táplálkozást: mondhatni, a finnyásság és a gasztronómiai élvezetek utáni vágy evolúciós örökségünk. Dr. Kazai Anita a Tiszta, fehér és halálos írásában kutatásokra hivatkozva igazolja azt, amit régóta sejtünk: a dietetikusok és a közegészségügy táplálkozási ajánlásait az élelmiszeripar diktálja. De nem jobb a helyzet az "alternatív" ajánlásokkal sem. Mörk Leonóra Szuperételmítosz cikkében körképet ad a csodaételekről, amelyek hivatottak minket meggyógyítani minden bajunkból. Az emberek, amikor táplálkozásról gondolkodnak, általában nem látják a fától az erdőt, s sokan hisznek abban, hogy ha bekapnak egy-két egzotikus bogyót, vagy isznak egy lehetőleg már a maják által is kedvelt italból egy pohárkával, az ellensúlyozza majd katasztrofális étrendjüket. De azért tényleg vannak szuperételek, ilyen a kókusz. Megannyi jó tulajdonságát és felhasználhatóságát ecseteli Kramer Ágnes a Kókusz az élet fája cikkében. Nem csoda, hogy akkora tisztelet övezi a kókuszdiót hazájában, mert valóban olyan, mintha Isten az ember megsegítésére teremtette volna e gyümölcsöt. És a táplálkozás témakörébe tartozik házikedvenceink táplálása is, hiszen, ahogy a nyugati étrendtől megbetegszenek az emberek is, úgy betegszenek meg háziállataik is. Paleo állatorvosunk, Dr. Molnár Zsolt ezúttal erről ír.
A paleoszemlélet elmélyítését szolgálják további írásaink is. A maszájokról szóló írásában Dr. Radnóti Alice leszámol azzal a mítosszal, hogy a maszájok ketogén étrenden élnének. Az ő titkuk is az állandó mozgás. 
A konzervatív pszichológia hemzseg a légből kapott állításoktól. Ilyen az unalomig ismert maslow-i motivációs piramis is, ami a széplelkűek falvédője csupán. Az evolúciós gondolkodás alapján, minden mást is, ezt is újra kéne gondolnunk. (lásd. Kocsi Richárd: Paleomotiváció - Maslow piramisának újragondolása). És természetesen az iskolarendszernek is követnie kéne a gyermekek evolúciós programját, erről szól Kocsis Richárd A Paleo gyermek iskolába megy írása. Molnár Edit Egyszerűbb élet és Harlan Cockburn Hamlet és a halál írásai életünk és halálfogalmunk újragondolására késztethet bennünket.
Mezei Elmira ezúttal a világhírű Walsh-protokoll könyvet ismerteti. Dr. Walsh már mozgáskorlátozottá vált multiplex sclerozisa miatt, amikor nekilátott kidolgozni egy gyógyétrendet, ami mit ad Isten, a paleo vitaminokkal és ásványi anyagokkal kiegészítve.
Rendhagyó módon egy másik könyvrecenzióval is jelentkezünk. Megjelent Boldogkői Zsolt könyve Hiénák a betegágy körül címmel. Tekintve, hogy a paleo étrend is ki van figurázva benne, úgy éreztem muszáj reagálnom a boldogkői jelenségre.


Reméljük, új számunk is felkeltette érdeklődését. Ne csak olvassa, adja kölcsön ismerőseinek is lapunkat, hadd terjedjen a paleoeszme! 

A posta időnként továbbra is, ha egyre ritkábban is, de téved. Ha azt tapasztalja, hogy előfizetett magazinja nem érkezik meg június 20-ig, feltétlen hívjon minket a 06-70-455- 3829 telefonszámon, vagy írjon nekünk a paleomagazin@gmail.com-ra.

A lapot továbbra is megvásárolhatja újságárusoknál, hipermarketekben, benzinkutaknál. Az árusítóhelyek listáját az Árusító helyek menüpontban közöljük. A lap olykor elvész az újságos standon a rengeteg színes magazin közt, ezért, ha nem találja, kérni kell. Kiemelt árusító pontjainkonvisszamenőleg mind a Paleolit Életmódmagazin, mind a Paleo Konyha minden korábbi száma is beszerezhető.
A lapot megrendelheti a Rendelés menüben.
Aki tableten vagy számítógépen szeretné olvasni magazinunkat, erre is van lehetőség. Az elektronikus változatot a Rendelés menüben az Online olvasható magazin menüpontra kattintva lehet megrendelni.
Külföldre is megrendelhető a magazin, ugyancsak a Rendelés menüben az Előfizetés külföldremenüpontban.

Szendi Gábor főszerkesztő