Blog

A paleolit életmód legfőbb elemei

2020.07.03 13:03

Maga a paleolit életmód azt jelenti, hogy visszatérünk a kőkori ételekhez. Na jó, nem a mamutra és a hasonló húsokra gondolunk, de igenis van néhány modern élelmiszer, ami egyáltalán nem tesz jót az emberi szervezetnek. Ezek kiiktatásával rengeteget tehetünk az egészséges életért és azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ismerjük is meg röviden a paleolit életmódot!

Amik nem tesznek jót az egészségnek

 

Az első és legfontosabb, hogy már az elején leszögezzük, hogy van jó néhány, ma igazán népszerű élelmiszer, ami meglehetősen káros az egészségünkre nézve. Ezek közül a leginkább ismert a tejtermék és a glutén. Mivel ezek korántsem voltak ismertek a kőkorban, így értelemszerűen a paleolit életmódba sem illeszthetőek be. Bár akkoriban még nem voltak tisztában ezek káros hatásaival, egyszerűen csak ösztönösen nem fogyasztottak ilyen termékeket. Mivel ezeket a szervezet nem tudja teljes mértékben megemészteni, és felesleges megterhelést jelent a számára, ezért amennyiben lehetséges, érdemes mellőzni a fogyasztásukat azoknak is, akik nem tervezik, hogy paleolit életmódra állnak át. 

 

Mivel a kőkorban nem létezett állattenyésztés és mezőgazdaság, így a vadászatból és a gyűjtögetésből származó ételekkel kellett beérniük elődeinknek. Ehhez tökéletesen alkalmazkodott az emberi faj emésztése, így ez az igazán követendő. Ez nagymértékű hús-, zöldség- és gyümölcsfogyasztást jelent napjainkban is. Mivel ezeket egyáltalán nem nehéz beszerezni, így mindenki számára ideális a paleolit életmód, aki egy kicsit is hajlandóságot érez rá.

 

Kerülendő ételek a paleolit életmód esetében

 

Vannak alapanyagok, ételek, amiket alapvetően kerülni kell. Lássuk, hogy mik ezek!

 

Tiltólistás minden gabonaféle, burgonya, a kukorica, a finomított cukor, valamint minden nagy szénhidráttartalmú élelmiszer. Mivel ezeket a szervezet nehezen emészti, így a méreganyag sokáig van jelen a bélrendszerben, így különböző megbetegedéseket okoz. A hüvelyeseket is kerülni kell, mivel lektint tartalmaznak. Ez nagyon sokat árt a beleknek, a gyakori fogyasztása áteresztővé teheti a bélfalat, ami a kialakuló autoimmun folyamatokért felel. 

 

Ezenfelül kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, hiszen a rengeteg mesterséges anyag egyáltalán nem fér bele a paleo életmódba. 

 

Amit fogyasszunk!

 

A tiltott ételeken kívül érdemes tudni, hogy mégis mik azok, amiket fogyaszthatunk az életmód során. A nagy mennyiségű gyümölcs és zöldség természetesen alapkövetelmény, hiszen ezeket biztosan ismerték a kőkorban is. Éppen ezért minden étkezéshez együnk belőlük.

 
A hús a másik, amit mindig együnk, hiszen őseink egyik fő tápláléka a húsok voltak. Nem kell félni a zsírtól sem, hiszen korántsem annyira ártalmas, mint azt tévesen hiszik az emberek. A tejtermékek közül egyedül a sajttal megengedő a paleolit életmód, valamint a tojás is igen jó szolgálatot tehet a mindennapokban. 

 

Nagy előnye az életmódnak, hogy alapvetően bárhol és bármikor tudunk étkezni, hiszen zöldséget, gyümölcsöt, egy kis kolbászt vagy épp tojást mindenhol lehet kapni. Ettől függetlenül persze a legjobb, ha otthon készítjük el a tápláló és egészséges fogásokat. Köretként vagy nasiként bármikor lehet fogyasztani gyümölcssalátát vagy épp egy kis zöldséget. 

 

Ha jobban belemélyednél a paleolit életmódba, akkor nézz körül nálunk, ismerd meg az általunk forgalmazott termékeket és próbáld ki, hogy miként reagál a szervezeted a változásra! Hidd el, óriási lesz a különbség, és nem is akarsz már visszatérni a korábbi, káros táplálkozási módra!