Paleolit receptek

Spenótfelfújt

2018.05.17 13:18

Hozzávalók (6 adaghoz):
• 3,5 dkg ghí/kókuszzsír + a formák kikenéséhez
• 2 ek. földimandula-őrlemény
• 35 dkg mirelit natúr spenótkrém kiolvasztva, kinyomkodva
• 3 dkg amarántliszt
• 1,8 dl ToTu tej
• 7 dkg reszelt, friss parmezán
• só, bors, szerecsendió
• 3 L-es tojás
• 6 kerámia szufléforma

Elkészítési idő: 40 perc


Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A szufléformákat kikenjük egy kevés ghível, és vékony rétegben megszórjuk őket a földimandula-őrleménnyel. A lecsöpögtetett spenótból kinyomkodjuk a vizet (így 25 dkg lesz a súlya). Egy kisebb lábosban megolvasztjuk a ghít, hozzáadjuk a lisztet, és állandóan kavargatva kb. 2 percig pirítjuk. Beleöntjük a ToTu tejet, és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk kicsit besűrűsödni (így tulajdonképpen egy bechamel mártást kapunk). Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a sajtot, és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
A spenótot összeelegyítjük a tojások sárgájával, hozzáadjuk a „bechamelt”, és egyneműre dolgozzuk. A tojások fehérjét tiszta tálban kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a spenóthoz. A keveréket elosztjuk az előkészített kerámiaformákban, és kb. 30 percig sütjük a felfújtakat. Melegen tálaljuk őket.

A felfújtak sütés közben nagyon szépen megnőnek, kimagasodnak formájukból. Mikor kivesszük őket a sütőből, percek alatt megereszkednek, ám ettől nem kell kétségbe esni: ez a felfújtak sorsa.

spenótfelfújt