A jelen könyv két része azt mutatja be, milyen különböző módon gondolkodnak Nyugaton és Keleten az ételről és a betegségről, s recepteket találunk arra, miként illeszthetjük be gyorsan és könnyen a keleti ételek gyógyító tulajdonságait mindennapi étrendünkbe. Az I. rész a hagyományos kínai gyógyászat felfogását mutatja be egészségről és gyógyításról, valamint azt, hogy miként illeszkedik ebbe a képbe a táplálék és az étrend. Azt is megtanulhatjuk, milyenfajta ételekre és konyhafelszerelésre van szükségünk, ha kínai módon akarunk főzni, valamint elmagyarázok bizonyos kínai főzési technikákat. A II. részben pedig több mint harminc különféle betegségről szólunk, többek között az ízületi gyulladásról, rákról, aranyérről vagy menstruációs panaszokról, külön-külön bemutatva, miként vélekedik a nyugati, illetve a keleti orvoslás ezekről a problémákról; majd röviden ismertetjük az egyes betegségek ellen ajánlott leghatékonyabb étrendi összetevőket, amelyeket saját konyhánkban is elkészíthetünk; végül minden betegség ellen kínálunk néhány ízletes, tápláló és változatos kínai ételreceptet.