A tartalmas bevezetőben hasznos tudnivalókat olvashatunk a nélkülözhetetlen vitaminokról, ásványi anyagokról, antioxidánsokról, élelmi rostokról – és az ezeket tartalmazó zöldségekről és gyümölcsökről –, továbbá ismertet a különféle rákkezelési eljárásokról, azaz a sugárkezelésről, kemoterápiáról és hormonterápiáról.
A kötet receptjeit Dr. Clare Shaw PhD RD, a nagy-britanniai The Royal Marsden kórház onkológiai dietetikus konzultánsa ellenőrizte szakmailag és állította össze azzal a céllal, hogy a betegeknek és az őket gondozóknak – időt, pénzt és energiát megtakarítva – a főzés könnyű, élvezetes és stresszmentes legyen a legnehezebb időszakokban is.
A közzétett receptek egy része olyan neves sztárséfektől származik, mint Mary Berry, Nigella Lawson, Ruth Rogers, Rick Stein, és egy recept a világhírű színésznőnek, Gwyneth Paltrownak köszönhető.