A tahini finomra őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, melyet elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak.
Az étel arab nevének eredeti kiejtése tahina (t'hina), amely mai formáját az angolszász országokban meghonosodott téves kiejtésnek köszönheti. A szó egyébként nagyon hasonlít az arab "liszt" és a héber "őrlés" szavakra is.
Mivel a tahini egyetlen alkotóeleme a szezámmag, ezért tápanyag és vitamintartalma is hasonló, annyi különbséggel, hogy azok felszívódása sokkal hatékonyabb a magok megőrlése miatt.
A tahini kitűnő forrása a réznek, magnéziumnak, kalciumnak és cinknek, ugyanakkor gazdag rostokban és B1 vitaminban.A gazdag tápanyagtartalom ellenére néhány embernél a szezámmag (és így a tahini) fogyasztása allergiás reakciókat eredményezhet.
Összetevők:
szezámkrém 100% szezámmagból.
Allergének a termékben:
szezámmag
Felhasználási javaslat:
Csicseriborsókrém (hummus):
A megfőtt és összetört csicseriborsót elkeverjük szezámkrémmel, citromlével és zúzott fokhagymával ízesítjük.
Padlizsánkrém:
A megsütött, pépesített padlizsánt elkeverjük szezámkrémmel, citromlével és zúzott fokhagymával.
Tárolás:
száraz, hűvös helyen