Enyhén édes lisztkeverék mindenféle nyújtható tészta elkészítésére.
A tészta nem szakad, nem ragad, könnyen felszedhető a nyújtó lapról, jól formázható, könnyen kezelhető. A nyújtáshoz nem kell két sütőpapír, bátran nyújtható sodrófával is.
Nincs markáns kókusz íze, a tészta könnyedén gyúrható, nyersen és sütés után is sima, homogén.
Javasoljuk azok számára, akik eddig idegenkedtek a paleos lisztekből készült nyújtós tésztáktól, mert ezzel biztos a sikerélmény mind a jól dolgozható nyers tészta, mind az elkészült süteményt tekintve.
A keverékben a kiegyensúlyozott ízvilág elérése érdekében a szúrós ízű szódabikarbóna mellé megfelelő mennyiségű citromsavat adagolunk, a sokunknál emésztési problémákat okozó xilit helyett eritrittel édesítünk.
Hozzáadott adalékoktól, színezékektől, konzerváló szerektől, aromáktól, ízfokozóktól mentes, csak természetes alapanyagok felhasználásával előállított termék.
Gabona-, cukor-, szója-, tejmentes magyar kézműves lisztkeverék.
Nem tartalmaz továbbá konjac lisztet, maglisztet és élesztőt.
Jó szívvel ajánljuk fogyókúrázóknak, diétázóknak, paleolit életmód híveinek, azoknak, akik szem előtt tartják az egyszerű, de egészséges napi táplálkozást.
Mi készülhet belőle?
(A teljesség igénye nélkül)
töltött derelyék sütve vagy főzve
szilvás gombóc
édes töltelékkel "papucsok"
lekváros levél
túrós batyu
bejgli
piték
linzer
isler
kekszek
töltött péksütemények helyettesítője
dobos torta lapoknak
zserbó
"mézes krémes"
fahéja csiga
mákos - almás tekercs
stb...
A keverék megalkotásakor gondoltunk a xilitre érzékenyekre is, így ebben az alap porban is eritritet és stevia port használunk édesítésre. A finomabb ízvilág elérése érdekében a szúrós ízű szódabikarbóna helyett gluténmentes sütőport használunk.
A tészta elkészítéséhez csak nedves hozzávalók szükségesek, a tasak minden más szükséges alapanyagot tartalmaz.
Összetevők: tápióka keményítő, kókuszliszt, bambuszrost, édesítőszer: eritrit, útifű maghéj, gm. sütőpor
Elkészítés
Alap recept
Csigák, piték, töltött sütik, bejgli, zserbó, stb.: A lisztet keverd el. A 4 db szobahőmérsékletű M-es tojáshoz (kb.220 g) adj 50 ml vizet, 20 ml citromlevet és 65 g lágy kókuszzsírt. Majd vegyítsd a liszttel, jól gyúrd át és pihentesd 20 percet hűtőben. Gyors mozdulatokkal gyúrd újra, ezt követően szilikonos lapon sodrófával nyújtsd kívánt vastagságra. Könnyedén feltekerhető, nem szakad, nem tapad, nem szükséges alá lisztezni. Átlagos sütési idő 180 fokon 40 perc.
Linzertészta, isler, keksz: 4 db szobahőmérsékletű M-es tojáshoz (kb. 220 g) és 2 db tojás sárgájához (kb. 55 g) adj 85 g lágy kókuszzsírt és 50 g darált diót vagy mandulát. Elkészítés fentiek szerint.
A tészta alkalmas arra, hogy nyersen megtöltsük a kinyújtott lapokat pl. zserbónak vagy egyéb olyan süteményeknek, amelyek a töltelékkel történő egyben sütést igénylik. A sütemény lapokat a legkönnyebb egyben úgy lehúzni a nyújtólapról, ha a süteményt a tepsire fordítjuk és a tetejéről lehúzzuk a nyújtólapot.
A keverék nem tartalmaz szóját, maglisztet, konjac lisztet, élesztőt, magokat és adalékokat.
A tasak tartalmát felhasználás előtt össze kell keverni.
Magyar kézműves termék.