A memória és a tanulás szorosan összefügg. Egyetemistákkal végezett kutatás alapján 2 hónapnyi tengerparti fenyőkéreg kivonat hatására jobban teljesítettek a diákok. Kitartóbban tudtak odafigyelni, jobban emlékeztek, és ügyesebben oldottak meg feladatokat. Érdekes módon a közérzetük is javult, éberség, elégedettség és csökkent szorongás jellemezte őket. A vizsgákon is jobban teljesítettek: amíg a kivonatot nem szedők a tesztek 10,7%-án buktak meg, a kivonatot szedők csak 6,25%-ot tévesztettek.
A Ginkgo biloba kivonata képes volt enyhíteni a szorongással járó mentális problémával küzdők tüneteit, fiatalabb és idősebb páciensek esetében is. A fiatalabb korosztály vizsgálatakor a generalizált szorongásban és a depressziós hangulattal járó alkalmazkodási zavarban szenvedők állapota is jelentősen javult a Hamilton szorongás-értékelési skála szerint, a placebo kontrollhoz képest. A tengerparti fenyő kivonata a nehéz szellemi munkát végzők esetében volt hangulatstabilizáló és szorongásoldó hatással.
Irodalom:
- Ginkgo biloba special extract EGb 761 in generalized anxiety disorder and adjustment disorder with anxious mood: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Psychiatr Res. 2007; 41(6):472-80.
- Pycnogenol improves cognitive function, attention, mental performance and specific professional skills in healthy professionals aged 35-55. J Neurosurg Sci. 2014; 58(4):239-48.
Az antioxidánsoknak kiemelkedő szerepük van a memória és az agyi funkciók egészségesen tartásában. Tudományosan bizonyított, hogy a zöldségekből és gyümölcsökből, zöld teából és más növényi kivonatokból sokat fogyasztóknál ritkábban jelentkezik memóriazavar. Ezen felül az időskori demencia valószínűsége, valamint az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata is csökken.
Azok a bizonyos Flavonoidok
A növényi eredetű antioxidánsok közül a flavonoidoknak van kiemelkedő szerepük. A flavonoidoknak az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását a pirospaprikából és citromléből kinyerve Szent-Györgyi Albert Nobel-díjasunk fedezte fel. Az első felhasználásuk az erek épségének megóvása volt – ami az agyi erek egészségén keresztül a kognitív funkciókon is javítani tudott.
Az emlékezés 4 szakaszának támogatása
Az azóta eltelt közel 100 évben már részleteiben is megismertük a flavonoidok hatását. Az emlékezés mind a négy fő folyamatában segítik az agyunkat: a memorizálás hatékonyságát, az emlékek tárolását, felismerését és lejátszását is támogatják.
A hatást mind sejtszintű, mind molekuláris szintű kölcsönhatások révén érik el. Az érfal sejtjeit (endothél sejtek), a megfelelő agyi vérkeringést és vérellátottságot támogatják. A hippokampuszban (a memória tárolásának helye az agyban) új idegsejtek létrejöttét, és a meglévő idegsejtek „karbantartását”, illete a sejtek közötti szinaptikus kapcsolatok megfelelőségét segítik a neurotropikus faktorokon keresztül. A kognitív funkciók védelmében a flavonoidok általános gyulladáscsökkentő hatása is részt vesz.
Az agy különösen veszélyeztetett az oxidatív stresszel szemben
Az agyunk és az idegsejtek különösen ki vannak téve az oxidatív szabadgyökök káros hatásainak. Az agyunknak gyors az anyagcseréje, nagyon sok energiát használ, amihez tápanyagokat éget el az oxigén segítségével. A folyamat közben az energia melléktermékeként sok káros szabadgyök keletkezik, amit a sejtek az antioxidánsokkal semlegesítenek. (A szabadgyökök instabil vegyületek, amik elreagálnak a sejteket alkotó molekulákkal, elrontva és károsítva a normál sejtfunkciókat). Ezért egy oxidatív stresszhelyzetben, ami lehet mentális stressz, intenzív tanulás, légszennyezés, vagy egyéb behatás, az agyunknak, aminek már eleve magasabb szabadgyökök szinttel kell megküzdenie, még nehezebb dolga van.
Ennek tükrében nem meglepő az sem, hogy az agyunk az egyik leggyorsabban öregedő szervünk, és az időskor egyik első jele pont ezért a memóriazavar, és a fokozatosan kialakuló demencia.
Fogyasszunk sok antioxidánst!
A legtöbb zöldség és gyümölcs tele van antioxidánssal. Egyesek általánosan előfordulnak, mások egy-egy növényben vannak jelen. Az évszázados, sokszor évezredes népi tapasztalatok alapján, és tudományos eredményekkel megerősítve, a Ginkgo biloba fa levelében, a kakaóban, vagy a fenyőfa kérgében található speciális flavonoidok és proanthocianidinek a memória és az éles gondolkodás támaszai, amik további antioxidánsokkal kombinálva széleskörű hatást képesek elérni.