Összetevők: 100% olajtalanított lecitin-por repcéből
Hatóanyag: 1 adag tartalmaz (5 gramm) olajtalanított lecitin-por repcéből 5000 mg*
* Napi 1-2 adag javasolt. A napi adagot a főétkezésekhez fogyasszuk.
Íz és oldódás szempontjából nem forró (éppen meleg) gyömbérteát vagy gyömbéritalt találtuk a legjobbnak. Sokan isszák még szobahőmérsékletű vagy langyos/meleg növényi itallal. Nincs akadálya különben ételbe is keverni, pl. puding készítése során vagy éppen kókuszjoghurtba.
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a változatos étrendet és az egészséges életmódot. Száraz, hűvös helyen és közvetlen napfénytől védve tárolandó. Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
Gyermekek elől elzárva tartandó.
A Táplálkozás-BeállításTM szakmai támogatásával és ajánlásával.
A lecitin egészségügyi előnyei – a teljesség igénye nélkül
A lecitin egy olyan vegyület, amely természetes módon megtalálható a szervezetünk szöveteiben is. Zsírsavakból épül fel, és számos különböző élelmezési és gyógyászati felhasználási módja van. A lecitin emulgeálószerként működik, ami azt jelenti, hogy elegyíti a zsírokat és olajokat, megakadályozza azok keveredését más anyagokkal. A lecitin tartalmú étrend-kiegészítőket többek között a magas koleszterinszint kezelésére, a várandósság és szoptatás időszakának támogatására, illetve akár a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére lehet használni.
A lecitin típusai
A lecitin-kiegészítők általában napraforgó-magból, tojásból (a legdrágább!) vagy szójababból származnak. A szója messze a leggyakrabban használt összetevő a lecitin-kiegészítők előállításában.
Egyedülállónak számít a REPCELECITIN, mely ezek közül egyedül hipoallergén, azaz például szójaallergia vagy tojásallergia esetén is használható:
A napraforgó lecitin nem annyira elterjedt (jellemzően kellemetlen íze miatt), de egyesek ezt részesítik előnyben, különösen akkor, ha igyekeznek elkerülni a genetikailag módosított összetevőket (GMO) az étrendjükben.
Csökkenti a koleszterinszintet:
A lecitin legismertebb előnye a koleszterinszint csökkentő képessége. A kutatók felfedezték, hogy a lecitin hozzájárulhat a HDL („jó”) koleszterinszint növeléséhez és az LDL („rossz”) koleszterinszint csökkentéséhez [1].
Javítja a szív egészséges működését:
A lecitin javítja a szív- és érrendszeri egészséget, különösen akkor, ha Önnél már fennáll a magas vérnyomás vagy szívbetegség kialakulásának kockázata [2].
Segíti a várandós és szoptató anyákat:
Szoptatási szakértők a lecitint ajánlják megoldásként az eltömődött tejcsatornák megelőzésére. A lecitin csökkentheti az anyatej viszkozitását, így kevésbé valószínű, hogy az eltömíti a tejcsatornákat a mellben. Ehhez a Kanadai Szoptatási Alapítvány naponta négyszer 1200 milligrammos adagot, azaz kb. 5 grammot javasol [3].
A lecitin a kolin elsődleges természetes és legbiztonságosabb forrása, ennek előnyeiről már számtalanszor írtunk várandósság során:
Segít javítani az emésztést és ezáltal pozitív hatást gyakorolhat a bél-agy-mikrobiom tengely egyensúlyára:
A lecitint fekélyes vastagbélgyulladás esetén javítja az emésztést. A lecitin emulgeáló tulajdonságai hozzájárulnak egy láncreakcióhoz, amely támogatja a bélben található nyálkát, megkönnyítve az emésztési folyamatokat és védve az emésztőrendszer érzékeny belső rétegét [4]. Irritábilis bél szindróma (IBS) vagy más emésztőrendszert érintő panaszok esetén is érdemes megfontolni a lecitin használatát.
Csökkentheti a demencia tüneteit:
A lecitin kolint, inozitolt és egyéb értékes foszfolipideket is tartalmaz, amelyek az agyunk az idegsejtek közötti kommunikációhoz használ. Klinikai kutatások szerint a kolinban gazdag étrend (tojás, máj, hal) jobb memóriafunkciókat eredményezhet, és segíthet az Alzheimer-kórban szenvedőknek [5].
Nyugtatja és hidratálja a bőrt:
A lecitin bőrápolási termékek összetevői között is szerepel. Hozzájárul a hidratáltság helyreállításához és simává teszi a bőrt. Továbbá segítséget nyújthat ekcéma és pattanások esetén is.
Források:
1. Nutrients. 2017 Apr; 9(4): 324.
2. Eat Behav. 2014 Jan;15(1):68-71.
4. Dig Dis 2013;31:388-390
5. Am J Clin Nutr. 2011 Dec; 94(6): 1584–1591.