Összetevők: gluténmentes zabpehely, datolyapaszta, csicsóka püré (csicsóka, antioxidáns: aszkorbinsav), olívaolaj, szárított almakocka (4,5%), chia mag, dióbél darabok, puffasztott amaránt, fahéj (1%), tengeri só.
ISMERKEDJ MEG A GABIYO GRANOLÁK ÖSSZETÉTELÉVEL!
Gluténmentes Zabpehely
Gluténmentes zabot használunk, hiszen tudjuk, sokak kénytelenek gluténmentes étrendet tartani. A sima zabpehely szennyeződés lévén tartalmazhat glutént, de a termékeinkben felhasznált, gluténmentes zabpehely Magyarország – jelenleg – egyetlen gluténmentes zabfeldolgozó üzeméből származik. Az üzem a működésében a termőföldtől az asztalig koncepciót követi. Ennek keretében a növény termesztése is a cégen belül történik (hazai földeken, gluténmentes vetőmaggal).
A granoláinkba kerülő végtermék, azaz a zabpehely hántolt és tisztított egész zabszemekből készül gőzölés és hengerelés útján. A hengerelés eredményeként rugalmas, vékony, roppanós pelyhek keletkeznek.
Mézédes datolya
Hozzáadott cukor és szirupok helyett a datolya adja részben a granola édességét, de a ropogós, rögös textúra kialakításában is fontos szerepe van. Az általunk felhasznált datolyapaszta 100% GMO- és tartósítószer-mentes datolyából készül. A földolgozás során a datolya magját eltávolítják, ezt követően a magozott gyümölcsöt ledarálják. A folyamat eredményeként datolyapasztát kapunk. A termékeinkhez Zahidi típusú datolyából készült pasztát használunk, melyből a darálást követően nagyon finom textúrájú, homogén paszta készül.
Frissen szárított almakocka
A pompás almás ízt az almakockának köszönhetjük, amely csupán szárításon esett át, sem hozzáadott cukrot, sem aromát, csak az alma finom zamatát tartalmazza. A gabiyo granolákban felhasznált, enyhén savanykás ízvilágú, szárított almakocka hazai termék, Szatmár megyei 5000 fős kisvárosból, Csengerről származik. Az alma termesztése (cca. évi 10 ezer tonna) ezen a vidéken nagy hagyományokkal rendelkezik. A múltban az itt élő emberek fő megélhetését jelentette és jelenti ma is. Az eljárás részeként a megmosott almákat a magház- és szár eltávolítását, valamint a vizes öblítést követően felszeletelik, a levet leválasztják, és az így kapott alapanyagot szárítják.
A felülmúlhatatlan kombináció: alma és dió
Minden granolánkhoz adtunk valamilyen olajos magot, mert annyira finom ropogósságot és ízt adnak a terméknek. Nem volt kérdés, hogy az almás-fahéjas verzió esetében a dióra esik a választásunk, hiszen a dió íze, amikor megpirul, fantasztikus az almával együtt.
Az aztékok kincse: chia mag
A Mexikóban őshonos chia, vagy más néven aztékzsálya mag magas rosttartalmának köszönhetően nagy mennyiségű vizet tud megkötni, és a hagyományos, népi orvoslásban számtalan célra használják. Mi sem hagyhattuk ki kókuszos granolánkból! A chia-mag nyáron virágzó, lila vagy ritkábban fehér virága a virágzást követően maghüvellyé fejlődik, mely termését (a chia-magokat) télen hozza. A chia-mag – az amaránthoz hasonlóan – az Aztékok és Maják fontos alapélelmiszere volt. Úgy tekintettek rá, mint amely fokozza az állóképességet, és energiát ad (a kukorica- és bab mellett a harmadik legfontosabb növényük volt). Éppen ezért az azték harcosok a fontos hódításaik során, és a „hírvivő” futók (akik Mexikó középpontja és távoli régiók közt ingáztak) nagy hangsúlyt szenteltek a magok rendszeres fogyasztásának. A chia magok tipikusan apró, ovális alakú szemcsék. Színük lehet fekete, barna, de ritkábban fehér is.
Igazi olasz olívaolaj
A granola ropogós textúráját, és a plusz, selymes ízt a sütés során az olívaolaj adja. Az olasz olívaolaj a legtöbbször sötétzöld színű, illatában magában hordozza a gyógynövények jegyeit.w
Puffasztott amaránt
Az amaránt egy úgynevezett álgabona, a gabonákhoz hasonló, de rendszertanilag más csoportba tartozó növény. Granoláinkban a zab mellett, mint gabonaféle szerepelnek a puffasztott amarántgolyócskák, amelyek természetüknél fogva gluténmentesek.
Fahéj
Valódi fahéjjal párosítottuk az almát ebben a termékben. A fűszert egy örökzöld fa kérgéből nyerik ki. A fahéjat biztosító fát cca. 2 éves korában csonk méretűre visszavágják, majd a csonkot földdel leterítik. A technikának köszönhetően a fa visszavágott csonkján új ágak hajtanak (bokor-szerű növekedés) és a keletkező oldalhajtásokból készül majd a fahéj. Miután az oldalhajtásokat levágták, a kérget eltávolítják és kiteszik a napra szárítani. A szárítás hatására a kéreg fölveszi jellegzetes „pödört” formáját, melyet ezt követően a piaci igény szerinti méretekre vágnak, igény szerint őrölnek is.
Tengeri só
Egy csipet tengeri só hozza összhangba az ízeket. A tengeri sót az óceánvíz vagy sósvízi tavak vizének elpárologtatásával nyerik ki. A víztől függően a sóban nyomelemek is maradnak, melyek egy kis színt- és erőteljesebb ízt adnak a tengeri sónak, ez különbözteti meg leginkább a kősótól.
MI JELLEMZI AZ ALMÁS-FAHÉJAS GRANOLÁNK TÁPANYAG-ÖSSZETÉTELÉT?
Hozzáadott cukortól mentes*. Számunkra fontos, hogy termékeinket jó szívvel fogyaszthassák azok is, akik kerülik a hozzáadott cukrok fogyasztását, illetve a szénhidrátbevitelükre oda kell figyelniük. Hisszük, hogy a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrend is lehet nagyon finom!
Gondoltunk azokra is, akik nem fogyaszthatnak glutént, laktózt-, tejet, illetve szóját, hiszen számukra különösen nehéz lehet a megfelelő reggeliző terméket megtalálni. Granoláink, így a gabiyo Almás-fahéjas granola is teljes mértékben glutén-, laktóz-, tej-, illetve szójamentes.
A felhasznált összetevőknek köszönhetően az almás-fahéjas granola élelmi rostokban gazdag, így méltó részét képezheti a kiegyensúlyozott, egészségtudatos étrendnek.
Mint minden termékünk, az almás-fahéjas granola is ideális választás vegánok számára is, hiszen sem mézet, sem más állati eredetű alapanyagot nem használunk föl a készítéséhez.
* A termék hozzáadott cukrot nem, de az összetevőkből eredő, természetes cukrokat tartalmaz.
Hogyan fogyaszd?
A granola klasszikusan egy reggelire fogyasztott termék, azonban fogyaszthatod kisétkezésre, vagy akár egy desszert részeként is. A komplett reggeli étkezés részeként fogyaszd a granolát ízlésed és személyes szükségleteidnek megfelelően tejjel, joghurttal, kefirrel, vagy növényi tejhelyettesítő itallal, növényi joghurtalternatívával. Társíts a granola mellé valamilyen friss gyümölcsöt, egy pohár vizet vagy cukormentes teát, és kész is a finom, kiegyensúlyozott reggeli.
Dietetikusunk tanácsa: milyen az igazán gluténmentes zabpehely?
A gluténmentes zabpehely – a vetőmag földbe juttatásától, a saját termesztésen és a gyártási folyamaton keresztül a csomagolásig – szigorúan ellenőrzött körülmények között készül. A gluténmentes zabpelyhet előállító cégek a keresztszennyeződések elkerülését saját és külső laboratóriumi vizsgálatokon keresztül biztosítják. Az igénybe vett külső laboratórium a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által akkreditált. A prémium minőség és a gluténmentesség érdekében egy teljesen zárt, innovatív technológiával rendelkező gyárban készül a zabpehely. A gyár a különböző alapanyag tulajdonságok alapján képes kiszűrni az idegen anyagot, illetve kiválogatni a legszebb szemeket.
Átlagos tápértékadatok |
100g |
55g |
55g termék RI* %-ban |
Energia |
1675 kJ / 398 kcal |
921 kJ / 219 kcal |
11% |
Zsír |
10,8g |
6,0g |
9% |
amelyből telített zsírsavak |
1,58g |
0,87g |
4% |
Szénhidrát |
63g |
35g |
13% |
amelyből cukrok |
19,4g |
10,7g |
12% |
Rost |
9,5g |
5,2g |
- |
Fehérje |
7,6g |
4,2g |
8% |
Só |
0,53g |
0,29g |
5% |
|
|
|
|
*RI: Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400kJ/2000kcal).