A béta-karotin egy antioxidáns, amely A-vitaminná alakul és nagyon fontos szerepet játszik az egészségfenntartásában. Egyes gyümölcsök és zöldségek a béta-karotinnak köszönhetően kapják vörös, sárga ésnarancssárga színüket.
A név a sárgarépa latin nevéből származik. A béta-karotint a tudós H. Wackenroder fedezte fel, aki 1831-ben sárgarépából kristályosította ki.
Az antioxidánsok, például a béta-karotin kulcsfontosságú szerepet játszanak a test szabadgyökök elleniküzdelemében. Sok bizonyíték támasztja alá az antioxidánsok bevitelének fontosságát az optimáliswellness elérése érdekében. A béta-karotin fogyasztása hasznos az alábbiak szempontjából:
A kognitív funkció javítása
Egy 18 éven át tartó vizsgálatban több, mint 4000 férfi vett részt. Ebből kiderült, hogy a béta-karotinhosszú távú fogyasztása összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlás lassulásával. Rövid távon azonban nem találtak szignifi káns különbséget. Lehetséges, hogy más befolyásoló tényezők is voltak a hosszútávon béta-karotint fogyasztó csoportban.
A bőr egészségének támogatása
A béta-karotin szedése bizonyos embereknél csökkentheti a napérzékenységet, különösen azeritropoetikus protoporfi ria nevű vér rendellenességben szenvedőkre. Ennek hatása lehet másfényérzékeny betegekre is.
A béta-karotin csökkentheti a fototoxikus szerek hatását. Más kutatások kimutatták, hogy megelőzheti abőr károsodását és hozzájárulhat a bőr egészségének és megjelenésének fenntartásához. Ennek oka azantioxidáns tulajdonsága. A tanulmányok azonban nem meggyőzőek és további kutatásokra van szükség.
Hozzájárulhat a tüdő egészségéhez
A béta-karotin nagy dózisban (15 mg) növelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát a dohányosokkörében. Egy nemrégiben több mint 2700 ember részvételével készített tanulmány azonban aztvalószínűsítette, hogy a karotinoidokban gazdag gyümölcsök és zöldségek, például a béta-karotinfogyasztása védhet a tüdőrák ellen.
A makula degeneráció csökkentése
Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) egy olyan betegség, amely a látást befolyásolja. Akutatók szerint, ha nagy dózisú béta-karotint szednek C-vitaminnal, E-vitaminnal, cinkkel és rézzel, 25%-kal csökkenthető az előrehaladott AMD kockázata. A magasabb béta-karotin-bevitelt azonbanösszefüggésbe hozták a dohányzók tüdőrák kockázatának emelkedésével. Emiatt az adagokat későbbmódosították és a béta-karotint eltávolították belőle. A nem dohányzók számára nem volt probléma abéta-karotin szedésével.
A rák megelőzése
Szerint az amerikai National Cancer Institute (Nemzeti Rákkutató Intézet) szerint, az antioxidánsok,például a béta-karotin csökkenthetik vagy megakadályozhatják a szabadgyökök károsodását. Az ilyensérülések összefüggésbe hozhatók a rákkal. Számos vizsgálat azonban vegyes eredményeket hozott.
Természetes anyagokból; Nem besugárzott; Mesterséges ízesítőmentes; BSE/TSE mentes; GMO mentes;Hozzáadott cukrot nem tartalmaz; Allergénmentes; Fehérjében gazdag
Adagolás: 1 adag naponta (Egy adag = 1 kapszula)
Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen, gyermektől elzárva
Összetevők: emulgálószer: fi nomított szójaolaj; béta-karotin (20% béta-karotin olívaolajban oldva); antioxidáns:tokoferol; kapszulahéj: zselatin; emulgálószer: glicerin; színezőanyag: vörös vas-oxid, barna vas-oxid,kárminvörös