WTN DAO+ étrend-kiegészítő növényi kivonattal
Összetevők (1. táblázat): vöröshere kivonat (20% daidzein), aszkorbil-palmitát, zselatin (kapszulahéj), sertésvese fehérjekivonat, tiamin-pirofoszfát-klorid, inozitol-hexanikotinát.
,
1. táblázat Aktív komponensek koncentrációja (WTN DAO+).
|
Aktív komponensek
|
1 kapszulában
|
NRV%*
|
|
B1-vitamin (tiamin-pirofoszfát-klorid)
|
15 mg
|
1364%
|
|
B3-vitamin (inozitol-hexanikotinát)
|
10 mg
|
63%
|
|
C-vitamin (aszkorbil-palmitát)
|
64 mg
|
80%
|
|
DAO enzim (sertésveséből)
|
4,2 mg
|
-
|
|
Vöröshere kivonat (20% daidzein)
|
300 mg
|
-
|
* Napi beviteli referencia érték %-a felnőttek esetében.
A WTN DAO+ főbb jellemzői
DAO-t tartalmazó komplex formula
DAO-t tartalmazó sertésvese-fehérjekivonattal készült. A DAO egy olyan enzim, amely részt vesz a táplálékkal bevitt hisztamin lebontásának természetes folyamatában.
A bélben szabadul fel
A gyomorsaválló bevonat védi a DAO enzimet a gyomorsavtól, és segít, hogy ott szabaduljon fel, ahol a leginkább szükség van rá.
Hisztaminban gazdag ételek mellé is beilleszthető
A készítmény olyan étrend-kiegészítő, amely hisztaminban gazdag ételek fogyasztása esetén egyszerűen beépíthető a mindennapi rutinba.
Antioxidáns védelem a C-vitamin-tartalomnak köszönhetően
A C-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, és egyúttal segítséget nyújt a DAO enzim stabilizálásában is a kapszulában.
Energia és idegrendszer támogatása a B1-vitamin-tartalommal
A B1-vitamin aktív formája hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz és a normál szívműködéshez.
Bőrpírmentes („flush-free”) ’niacin’ forma
A készítményben lévő B3-vitamin egy olyan kímélő formában (inozitol-hexanikotinát) van jelen, amely nem okoz bőrpírt vagy melegségérzetet. Lassan szabadul fel, és így gyengédebben támogatja az idegrendszer működését.
Prémium növényi kivonat
Standardizált vöröshere-kivonatot tartalmaz, 20% daidzein-re standardizálva.
A hatékonyságot megalapozó tudományos háttér
A fejlesztés során a következő lektorált szakirodalomból merítettünk:
[Calderón-Ospina 2020] – Calderón-Ospina, C., A., Nava-Mesa, M., O.: B Vitamins in the nervous system: Current knowledge of the biochemical modes of action and synergies of thiamine, pyridoxine, and cobalamin, CNS Neuroscience & Therapeutics, 26, 1, 5–13, 2020.
[Campbell 2004] – Campbell, M., Woodside, J., Honour, J., W., et al.: Effect of red clover-derived isoflavone supplementation on insulin-like growth factor, lipid and antioxidant status in healthy female volunteers: a pilot study, European Journal of Clinical Nutrition, 58, 1, 173–179, 2004.
[Comas-Basté 2020] – Comas-Basté, O., Sánchez-Pérez, S., Veciana-Nogués, M., T., et al.: Histamine Intolerance: The Current State of the Art, Biomolecules, 10, 8, 1181, 2020.
[Costa-Català 2024] – Costa-Català, J., Hernández-Hernández, O., Saurina, J., et al.: Impact of technological factors on diamine oxidase (DAO) activity in porcine kidney extracts as active ingredient for the dietary management of histamine intolerance, Applied Food Research, 4, 2, 100592, 2024.
[EFSA 2009] – European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food: Inositol hexanicotinate (inositol hexaniacinate) as a source of niacin (vitamin B3) added for nutritional purposes in food supplements, EFSA Journal, 7, 9, 949, 2009.
[Gálvez-Martín 2022] – Gálvez-Martín, P., Terradillos, A., Martínez-Puig, D., et al.: In vitro evaluation of the capacity to degrade histamine of DAO from pig kidney combined with vitamin C, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 122, 9, A43, 2022.
[Gálvez-Martín 2023] – Gálvez-Martín, P., Gallego, E., Solano-Romaní, L., et al.: In vitro characterization, evaluation of enzymatic activity and capacity of intestinal absorption of DAOgest (DAO extract from pig kidney), Clinical Nutrition ESPEN, 58, 512, 2023.
[Jackson 2025] – Jackson, K., Busse, W., Gálvez-Martín, P., et al.: Evidence for Dietary Management of Histamine Intolerance, International Journal of Molecular Sciences, 26, 18, 9198, 2025.
[Kanadys 2020] – Kanadys, W., Baranska, A., Jedrych, M., et al.: Effects of red clover (Trifolium pratense) isoflavones on the lipid profile of perimenopausal and postmenopausal women – A systematic review and meta-analysis, Maturitas, 132, 7–16, 2020.
[Keenan 2013] – Keenan, J., M.: Wax-matrix extended-release niacin vs inositol hexanicotinate: a comparison of wax-matrix, extended-release niacin to inositol hexanicotinate “no-flush” niacin in persons with mild to moderate dyslipidemia, Journal of Clinical Lipidology, 7, 1, 14–23, 2013.
[Kettner 2022] – Kettner, L., Seitl, I., Fischer, L.: Toward Oral Supplementation of Diamine Oxidase for the Treatment of Histamine Intolerance, Nutrients, 14, 13, 2621, 2022.
[Schnedl 2019] – Schnedl, W., J., Schenk, M., Lackner, S., et al.: Diamine oxidase supplementation improves symptoms in patients with histamine intolerance, Food Science and Biotechnology, 28, 6, 1779–1784, 2019.