Kiválóan alkalmas grillhúsokhoz, pástétomokhoz és savanyúság készítéséhez. A borsikafű jól kiemeli a halak, a tojásos ételek, a sajtok ízét. Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni. A diétás főzésnél nagyon hasznos a feketebors pótlékaként.
Előnyös élettani hatásai:
- Gyomorerősítő, gátolja a felfúvódást, étvágygerjesztő és görcsoldó hatással bír.
- Bélféregirtó, antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
- A gyógynövényből készített tea enyhíti a hasmenést, hasfájást, és a torokfájásra is jótékonyan hat.
- Rovarcsípés ellen nagyon jó az eldörzsölt borsikafű.
- A belőle készített krémekkel horzsolásokat és kiütéseket kezelnek.
- Vászonzacskóba zárva, akár molyirtóként is használhatjuk.