A B5-vitamin részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban, hozzájárul a szteroidhormonok, a D-vitamin és egyes ingerületátvivő anyagok normál szintéziséhez és anyagcseréjéhez. Bizonyítottan hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, a normál mentális teljesítményhez és részt vesz a normál energiatermelő folyamatokban.
A B5-vitamin vízben oldódik, célszerű rendszeresen pótolni, akárcsak a többi B-vitamint. A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére: a görög eredetű név jelentése: mindenütt előforduló, tehát igen sok élelmiszerben előfordul. Ezt a vitamint 1931-ben fedezték fel. A pantoténsav kalcium-d-pantotenát formáját használjuk.
Legfőbb természetes forrásai a korpa, hal, baromfi, teljes kiőrlésű lisztek, joghurt, hüvelyesek, tojássárgája, vese, máj, élesztők és a brokkoli.
A pantoténsavnak sok hasznos tulajdonsága van, B-komplex készítmények és jó minőségű multivitaminok összetevőjeként is találkozhatunk vele.
Számos B-vitamin játszik katalizáló szerepet az ingerületátvivő anyagok és az idegsejtek felépítésében.