A chlorella egy egysejtű, édesvízben élő alga. A neve görög eredetű, a chloros vagyis zöld és az ella vagyis kicsi utótagból tevődik össze, így szabadfordításban a chlorella kicsi zöldet jelent. A német biokémikus Otto Heinrich Warburg, aki a sejtlégzéssel kapcsolatos kutatásaiért Nobel-díjat kapott, a chlorella fotoszintézisét is vizsgálta, illetve Melvin Calvin kémiai Nobel-díjat kapott a chlorella széndioxid-felvételének kutatásáért.
A chlorellának a legmagasabb a klorofil tartalma a növények között, vagyis nagyon hatékonyan tudja hasznos tápanyaggá formálni a széndioxidot, a vizet és ásványi anyagokat, a Nap erejének felhasználásával. A hatékony fotoszintézise miatt a chlorella számos kutató érdeklődését felkeltette, nem csak lehetséges egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt.
Ellentétben a spirulinával, a chlorella alga sejteket erős, emészthetetlen sejtfal veszi körül, ezért feldolgozás során a chlorellát össze kell törni, hogy a sejtfal felszakadjon és a benne rejlő értékes tápanyagokhoz hozzá tudjunk jutni.
Jelentőség, hatások:
A chlorella szuperélelmiszer, vagyis rendkívül gazdag táp- és ásványi anyagokban. Étrend-kiegészítő formában elsősorban nem kedvező fehérje- vagy zsírsavösszetétele miatt érdemes fogyasztani (hiszen ezekből jóval többre van szüksége a szervezetünknek, mint azt por vagy tabletta formában be tudnánk vinni), hanem magas vitamin és ásványi anyagtartalma miatt.
A chlorella karotinoid tartalma nagyon jelentős, amely az A-vitamin előanyaga, ám azt még vizsgálják, mennyire képes hasznosítani ezt az emberi szervezet. Ugyanez vonatkozik a chlorella B12-vitamintartalmára.
Nem teljesen tisztázott még a folyamat, de a chlorella segítheti a máj működését, a méregtelenítést, kiválasztást, támogathatja az immunrendszert, továbbá a vérnyomást is segíthet normalizálni.
Ez a pici alga tartalmaz egy chlorella növekedési faktornak nevezett anyagot, amely hatására a növény nagyon gyors ütemben növekszik, húszóránként megnégyszerezi önmagát. Számos kutatás folyik, hogyan hat ez az anyag ez emberi szervezetre, hiszen hatással lehet a regenerációs képességünkre.
Forrás:
Tang, G. et al.: Vitamin A, nutrition, and health values of algae: Spirulina, Chlorella, and Dunaliella (2011)
Russ Mason, M.S. et al.: Chlorella and Spirulina - Green Supplements for Balancing the Body (2001)
Byoung- Ki An et al.: Effect of dried Chlorella vulgaris and Chlorella growth factor on growth performance, meat qualities and humoral immune responses in broiler chickens (2016)
Összetevők: 100% chlorella alga*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból
Ellenőrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energiaérték: |
1370 kJ / 326 kcal |
Zsír: |
12,4 g |
- amelyből telített zsírsavak: |
0,95 g |
Szénhidrát: |
17,3 g |
- amelyből cukor: |
0,82 g |
Rost: |
12,1 g |
Fehérje: |
57,5 g |
Só: |
0,13 g |
Vitamin- és ásványi anyag tartalom (10 db tablettában):
|
|
NRV% * |
B12-vitamin: |
2 μg |
80 % |
D-vitamin: |
24 μg |
480 % |
Folsav: |
92 μg |
46 % |
Vas: |
4,05 mg |
29 % |
Jód: |
40 μg |
27 % |
*= Felnőttek számára ajánlott napi referencia értékek (NRV) a 1169/2011/EU rendelet XIII. melléklete alapján
Napi ajánlott fogyasztási mennyiség: 2 x 5 tabletta étkezés előtt vagy közben, elegendő folyadékkal. 1 db tablettában 400 mg chlorella van.
Ne lépje túl az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget!
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet.
A terméket kisgyermekek elől elzárva kell tartani!
Száraz, hűvös, fénytől védett helyen tartandó!
Származási ország: Kína