Helicobacter pylori: barát vagy bűnös?
Egy 2018-as metaanalízis szerint a világ lakosságának közel 44%-a Helicobacter pylori fertőzésben szenved. Ez a fertőzés jelen esetben nem a szokásos jelentéstartammal bír, hiszen maga a fertőzöttség nem egyenlő a betegséggel vagy panaszok meglétével. A legtöbb esetben már gyermekkorban a gyomor állandó lakójává válik. Sokaknál a normál flóra része a H. pylori, de bizonyos környezeti és endogén hatásokra az egyensúlya megbomlik és felülkerekedik a gyomor és vékonybél természetes mikroflórájában.

A H. pylori eltolódásnak számos nem várt következménye lehet. Genetikai hajlam, krónikus betegség, életmód és táplálkozás, környezeti behatások, stressz a fő okok között szerepelnek, amelyek előhívhatják a H. pylori túlszaporodását.
Ha a barát gonosztevővé válik sajnos annak markáns jelei is lehetnek. A baktérium különlegessége, hogy a gyomor erősen savas közegéhez alkalmazkodott, így a gyomor-vékonybél traktusban vígan túlél. Képes hatást gyakorolni a környezetének savasságára, megkapaszkodik a gyomornyálkahártyán és be is hatol annak mélyére, egyfajta védőburokkal veszi magát körbe, így az emberi immunrendszer elől is hatékonyan rejtőzik. A gyomorfekély, a gyulladásos eredetű gyomorhurut és sajnos ezen gyulladásos folyamat legrosszabb végkimenetele a gyomorrák kialakulásához is szorosan kötődik a H. pylori jelenlét.
A gyomornyálkahártya károsodása miatt fogékonnyá válunk az ún peptikus fekély kialakulására. Tompa vagy égő gyomorfájdalom, puffadás, hányinger, rendszeres böfögés, étvágytalanság, székletben megjelenő emésztett vér, általános gyengeség, vérszegénység, nyelési nehezítettség a szimptómák között szerepelnek, de ahogy korábban írtam a fertőzött személyek egy jelentős részénél semmilyen tünet nem jelentkezik. Amennyiben gyomorfekély vagy hurut gyanúja merül fel bennünk mindenképpen forduljunk gastroenterológus szakorvoshoz és vizsgáltassuk ki magunkat alaposan!
- pylori okozta megbetegedés igazolására alkalmas a vérvizsgálat, mely során a baktériumra jellemző antitesteket keresnek, széklet vizsgálat is szükséges lehet, illetve az ún. karbamid kilégzési teszt, mely a kilélegzett levegő kóros szén-dioxid szintjét vizsgálja és H. pylori jelenlétre utalhat (A beteg orálisan karbamid izotópot kap, ezt a baktérium a saját ureáz enzimjével bontani tudja és szén-dioxid szabadul fel a folyamat során).
A megfelelő diagnosztikai eljárást követően, ha beigazolódik a H. pylori fokozott jelenléte a gyomor-vékonybél traktusban gyógyszeres kezelés javasolt a hagyományos orvosi eljárásrend szerint, azaz antibiotikumot kap a beteg a baktérium visszaszorítására és proton-pumpa gátlót a gyomorsav okozta nyálkahártya irritáció mérséklésére. A baktérium okozta károsodás mértékét a legtöbb esetben, főleg fekélyre utaló jelek esetén, endoszkópos vizsgálattal és biopsziával ellenőrzik.
Baktérium a baktérium ellen
A mikrobiommal kapcsolatos kutatások lehetővé tették, hogy egyes nemzetközi cégek olyan jótékony törzseket fejlesszenek ki, amelyek vagy bizonyos megbetegedések esetén alkalmazhatóak specifikus kiegészítőként az életminőség javítása érdekében vagy magát a betegséget okozó kórokozókkal szemben lépnek fel. Alapvetően maga az egészséges és ép mikrobiom is egyfajta védőpajzs, mely kordában tartja a bélrendszerben a patogén törzseket, táplálja és segíti a bélnyálkahártya egészséges működését, barrier funkciójának fenntartását, ezáltal számos akut és krónikus elváltozástól óv meg minket. Egy ilyen klinikai vizsgálattal is rendelkező fejlesztés a Lactobacillus rhamnosus CCFM1119 jótékony baktérium, melyet kifejezetten a H. pylori eltolódás miatt kialakult tápcsatornai tünetek mérséklésére és a Helicobacter pylori számának csökkentésére hoztak létre.

* Indicates that there is a significant difference between the two groups, P < 0. 05
A GSRS a gyomor-bélrendszeri tünetek súlyosságának és gyakoriságának fontos mutatója klinikai betegeknél (jelen esetben az igazolt, tünetes H. pylori fertőzöttek körében). Minél alacsonyabb ez a pontszám, annál enyhébbek a tünetek. A kezelés előtti GSRS mindkét csoportban 6,00 felett volt, és nem volt szignifikáns különbség a két csoport között. A Lactobacillus rhamnosus egy hónapos szedése után nem volt változás a GSRS terén a placebo csoportban (5,15 ± 1,35), míg a CCFM1119 törzzsel kezelt csoportban a pontszám 2,27-re csökkent, a tünetek jelentős javulásával. A kísérleti eredmények azt mutatják, hogy a Lactobacillus rhamnosus CCFM1119 javítja a gyomor-bélrendszeri tüneteket, ami összefüggésben állhat a Lactobacillus fogyasztása utáni H. pylori kolonizáció csökkenésével.
Clinical efficacy evaluation of Lactobacillus rhamnosus JS-SZ-2-1 against Helicobacter pylori infection. Food and Fermentation Industries, 2020. Zhang M., Zhai Q., Zhao J., Zhang H., Chen W.
Gastrobalance Plus
A gyomorbarát kiegészítő
Problémaspecifikus élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő termék, mely speciális, klinikailag tesztelt Lactobacillus rhamnosus CCFM1119 jótékony bélbaktérium tartalma révén segíthet a jobb életminőség és megfelelő közérzet fenntartásában krónikus gyomorbántalmak esetén.
Ellensúlyozhatja a gyomorban létrejövő Helicobacter pylori túlsúlyt gátolva ezzel számos a baktérium túlműködéséhez köthető problémát, mint például a gyomorfekély, a gyomorhurut vagy éppen a savas reflux okozta bántalmak.
Európában is egyedülálló módon a L. rhamnosus jótékony baktérium az ún. VPro® 5 technológiának köszönhetően egy öt rétegű mikrokapszulába zárva sértetlenül jut el rendeltetési helyére. A speciális lactobacillus mögött álló klinikai tanulmány és a mikrokapszulázott előállítási mód szavatolja hatékonyságát és előnyét szinte az összes hazai élőflórát tartalmazó étrend kiegészítővel szemben.
Tudományosan igazolt hatás
Az anti-Helicobacter pylori hatású speciális L. rhamnosus a VPro® 5 gyártási technológiának köszönhetően a gyomor erősen savas közegében is ki tudja fejteni áldásos hatásait. A lactobacillus olyan anyagokat termel, melyek gátolják a H. pylori megtapadását a gyomor- és bélfalon, akadályozva ezzel a kolonizációját, túlszaporodását a gasztrointesztinumban. Jól ismert tény, hogy a H. pylori egyensúly megbomlása, a baktérium fokozott működése számos krónikus gyomorbántalom közvetlen oka.
A kutatás során kiderült, hogy a H. pylori szabályozásán keresztül a komplett bélflóra egyensúlyra is képes hatás gyakorolni a L. rhamnosus erre a célra kifejlesztett változata (kedvezően befolyásolta a Parasutterella, a Lachnospiraceae, valamint a Erysipelotrichaeae törzsek számának alakulását). A vizsgálat során 10 milliárdos csíraszámban 4 héten keresztül napi szinten alkalmazva szignifikánsan javította a panaszos emberek életminőségét, közérzetét gyomorfekély, gastritis és egyéb krónikus gyomorbántalmak esetén.
A GastroBalance Plus előnyei
- Klinikai vizsgálattal rendelkező speciálisan a célnak megfelelően kifejlesztett L. rhamnosus bélbaktériumot tartalmaz
- Az eredményes klinikai vizsgálat során alkalmazott 10 milliárd c.f.u./kapszula hatóanyag mennyiséget használtuk
- VPro® 5 gyártási technológia révén a lehető legmagasabb arányban hasznosulnak a jótékony baktériumok
- Problémaspecifikus termék
- GMP minősítésű üzemben előállított étrend-kiegészítő
- Kiváló minőségű glükomannán rostot is tartalmaz
- Adalékanyag-, glutén-, hozzáadott cukor-, laktóz-, GMO-, kukorica-, szója-, tejfehérje-, titán-dioxid és egyéb színezékektől mentes készítmény
- Hisztamin intoleranciával élők is fogyaszthatják
- Hűtőszekrényben tárolva egy évig is megőrizheti eredeti csíraszámát
Alkalmazás: Napi 1 kapszula négy héten át majd két-három hét szünet után ismételhető a kúra igény szerint. Kiszerelés: 60 db kapszula. Tárolás: Hűtőszekrényben, fénytől védett helyen.
Mikrokapszulába zárt ötszörös védelemmel ellátott VPro® 5
gyártási technológia a maximális hatékonyságért!
A termékben található speciális L. rhamnosus bélbaktériumok egy öt rétegű mikrokapszulába zárva védelmet élveznek számos olyan környezeti tényezővel szemben (gyomorsav, epesavak, enzimek), melyekkel a gyomor- és bélrendszerben találkozhatnak és jelentős mértékben lecsökkenthetik a céljukhoz elérő aktív, életképes baktériumok számát. Ez az egyedülálló gyártási technológia szavatolja, hogy a lehető legmagasabb arányban legyenek képesek kifejteni jótékony hatásaikat az alkalmazott törzsek.

Az ábrán jól látható a L. rhamnosus bélbaktériumokat övező több speciális réteg, melyek hagymalevélszerűen ölelik körbe őket valós védelmet nyújtva a károsító tényezőkkel szemben. Legbelül egy olyan közegben vannak jelen a bélbaktériumok, mely számukra a legkedvezőbb körülményeket biztosítja hosszútávon, C-vitamin, aminosavak és egyéb tápláló anyagok. Ezt követi a probiotikus törzseket éltető speciális rostok, oligoszacharidok rétege. A harmadik réteg összetevői segítik a túlélést a bélrendszerben, a negyedik a gyomor savas közegében támogatja őket, míg végül a legkülső réteg az oxidációtól is védő poliszacharid réteg.