A D-mannóz egy természetben előforduló egyszerű, glükóz molekulával rokon cukormolekula, amely sokféle gyümölcsben megtalálható, pl. az almában, a kék és a vörös áfonyában.
Az E.coli baktérium okozza a húgyúti fertőzések mintegy 80-90%-át. Az E.coli baktérium hozzátartozik az emberi bélrendszer normális bélflórájához, de még ez a normális E.coli sem szabadna, hogy a húgyhólyagban vagy a húgyutakban tartózkodjon. Ezeken a területeken osztódva és sokszorozódva, nemkívánatos gyulladásokat okozhat.
Az E.coli „sejtfala” apró ujjszerű kitüremkedésekkel van teli. Ezeknek a kitüremkedéseknek csúcsa összetett aminosav cukor molekulákból, úgynevezett lektinekből áll. Az E.coli lektinek képesek hozzátapasztani a baktériumokat a húgyutak és a húgyhólyag belső falához, és ezért nem tudja kimosni a vizelet.
A D-mannóz hatékonyságát Európában még nem igazolják szakmailag lektorált kutatások, de az évszázados tapasztalatokon alapuló népi gyógyászatban a kék és vörös áfonya alkalmazásakor tett megfigyelések, és számos modern-kori klinikai tapasztalat is úgy tartja, hogy az E.coli hozzákapcsolódik a D-mannóz molekulához, egy olyan komplexet alkotva, ami már ki tud ürülni a vizelettel.
A Swanson D-mannose por egy az Egyesült Államokban szabadalmaztatott formulát tartalmaz (UT-Pro – 99% HPLC), amely hatékonyságát klinikai tanulmány igazolta, melyet publikáltak is 2014 áprilisában a „Journal of Clinical Urology”ban.
Ezért a D-mannóz alkalmazása jótékonyan hathat az E.coli okozta húgyúti fertőzések “felfázás” és makacs, folyton visszatérő hólyaghurut esetén is.
Javasolt alkalmazás: napi 1 adagolókanál por folyadékban feloldva (nem savas vagy szénsavas folyadékban), igény szerint, naponta 1-3 -szor