Hozzávalók 4-5 személyre:
A fánkokhoz (kb. 18 db kicsi fánkhoz):
• 1,2 dl víz
• 10 dkg kókuszolaj
• 1 csipet só
• 2 ek. eritrit
• 12 dkg nyílgyökérliszt
• 3 dkg kókuszliszt
• 1,2 dkg útifűmaghéj
• 4 db közepes tojás
A sajtkrémhez:
• 15 dkg kesudió
• 0,5 dl víz
• 10 dkg pasztinákpüré (opcionális)
• ½ tk. Himalája-só
• 1 ek. citromlé vagy almaecet
• 2 ek. nemes élesztőpehely (opcionális)
• ¼ tk. só
• 1 csipet fekete bors
• ¼ tk. mustárpor
• ¼ tk. fokhagyma-granulátum
• ¼ tk. fűszerpaprika
• pár szál kapor és petrezselyem apróra vágva (szárított zöldfűszerek is jók)
Elkészítési idő: 60 perc
Elkészítés:
A vizet, a kókuszolajat és a sót egy kis fazékba tesszük, és felforraljuk. A száraz hozzávalókat elegyítjük, félrehúzzuk a fazekat a tűzről, és hozzáadjuk a lisztkeveréket. Alaposan elkeverjük, nem kell megijedni, ez egy nyúlós, ragacsos massza. Visszatesszük a tűzre 1 percre, közben kevergetjük, ezalatt hozzáadjuk a tojásokat, egyenként, megvárva, míg elkeverednek a tésztával, majd a maszszát átkaparjuk a mixer táljába. Addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Kanállal egyforma kis halmokat teszünk egy sütőpapírral bélelt tepsire, kis helyet kihagyva közöttük. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütobe toljuk, 10 percig sütjük ezen a hőfokon, majd lecsökkentjük a hőmérsékletet 165 fokra, és még kb. 20 percre visszatesszük, de ellenőrizzük is, mert sütőnként picit változó lehet az eredmény. Kivesszük a sütőből, langyosra hűtjük, azután egy éles recés késsel levágjuk a fánkok tetejét, kiszedjük a belsejüket, ide tesszük majd a tölteléket.
Míg sül a fánk, addig elkészítjük a tölteléket. A kesudiót leöntjük forrásban lévő vízzel, állni hagyjuk negyed órát. A pasztinákot puhára főzzük, majd a leszűrt kesudióval és a vízzel együtt turmixgépbe tesszük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot is, és alaposan összedolgozzuk, megkóstoljuk, szükség szerint még ízesítjük. Habzsákba töltjük a krémet, behűtjük, majd megtöltjük vele a fánkokat, és visszatesszük a kalapjukat.
A töltelék bátran variálható, lehet bármi, de ajánljuk ezt a krémsajtot kipróbálásra, mert nagyon finom. A sajtkrémbe keverhetünk apróra vágott olívát, csemegeuborkát, ropogós szalonnadarabokat, színes zöldségeket, tonhalat is, és ha marad belole, nagyon finom kenyérre kenve is.
Kalmár Erzsébet receptje