Hozzávalók 4 személyre:
• 4 tojás
• 2 tk. savanyúkáposzta-lé
• 1 tk. almaecet
• 7 dkg blansírozott mandulaőrlemény
• 1,5 dkg útifűmaghéj
• 2,5 dkg tápiókaliszt
• 5 g lenmagliszt
• 1,2 dkg kókuszliszt
• 3 tetszőleges probiotikumkapszula tartalma
• 1 púpozott tk. só
• ½ tk. szódabikarbóna
• ½ tk. borkősav
• 2 tk. apróra vágott rozmaring
Elkészítési idő: 40 perc + „kelesztés”
Elkészítés:
A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban elkeverjük, majd az egészet összekeverjük, a zöldfűszereket is hozzáadva. 1 órán keresztül meleg helyen pihentetjük a tésztát (pl. 40 fokos sütőben, letakarva).
Vizezett kézzel sütőpapírral bélelt sütőlapra lapogatjuk, kb. 1 centis vastagságban. A tetejébe ujjal mélyedéseket nyomunk, majd megszórjuk friss rozmaringgal és durva szemű sóval. 200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 5 percet sütjük, majd 180 fokra mérsékeljük a hőt, és további 20 perc alatt készre sütjük.
Olívaolajjal meglocsolva frissen tálaljuk. Igény szerint zúzott fokhagymával is elkeverhetjük az olívaolajat.
Az autentikus olasz alapreceptet paleósítottuk. Ehhez – élesztő helyett – probiotikumot használtunk, valamint a savanyúkáposzta-lében található tejsavbakrériumokat és borkősavat, melyek lágy, levegős szerkezetet biztosítanak a tésztának. A friss rozmaring aromája és olaja pedig kívül-belül átjárja a lepénykenyeret.
Sinka Judit receptje